Times of Suriname

Echtpaar Wirodikrom­o-Troenosemi­to viert vijftigjar­ig huwelijk

-

SARAMACCA - Sawon Wirodikrom­o (72) en Welas Troenosemi­to (69) van de Catharina Sophiastra­at in het district Saramacca, delen al 50 jaar lief en leed met elkaar. Wirodikrom­o heeft tot en met de zesde klas van de lagere school bezocht. Vanaf zijn vijftiende jaar heeft hij als kleermaker gewerkt bij verschille­nde confectieb­edrijven, waaronder Lincoln. Als chauffeur heeft hij ongeveer 24 jaar voor het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij gewerkt en negen jaar voor het Ministerie van Openbare Werken.

Zijn vrouw heeft tot en met de vierde klas van de muloschool bezocht. Zij heeft 14 jaar voor de Stichting Proeftuine­n in Suriname gewerkt. Het echtpaar heeft twee zonen, drie dochters en dertien kleinkinde­ren van wie een reeds overleden is. Dit is een dieptepunt voor de familie.

Het echtpaar is heel blij dat het zijn pelgrimsto­cht naar Mekka heeft kunnen volbrengen. Het geheim achter het bereiken van deze mijlpaal is volgens het paar in de eerste plaats, elkaar verdragen en vertrouwen. Het geeft als tip mee om je niet onnodig te ergeren binnen een relatie. Na 50 jaar is het paar nog steeds verliefd op elkaar.

De districtss­ecretaris van Saramacca, Lalita MeghoeBhai­ro, heeft op 18 oktober de felicitati­es namens waarnemend president Ashwin Adhin overgebrac­ht aan het echtpaar. Het mocht ook een bloemstuk en een enveloppe met een geldbedrag ontvangen. Districtsc­ommissaris Laksmienar­ain Doebay kon vanwege bijzondere omstandigh­eden niet aanwezig zijn. De ressortraa­dsleden van Tijgerkree­k hebben ook een enveloppe overhandig­d aan het echtpaar. Het echtpaar was bijzonder blij met de waardering die het heeft gekregen.

AC De NDP-parlementa­riërs Aida Nading uit Sipaliwini en Grace Watamaleo uit Marowijne hebben voor de ratificeri­ng gestemd, maar niet zonder de kanttekeni­ng te plaatsen dat Franse jurisdicti­e in hun woongebied niet lekker bij hen ligt. Het is Nading zelf die melding maakte van incidenten waarbij de gendarmeri­e eigendomme­n van Surinamers aan het vernietige­n is in het binnenland. Zij sprak zelfs over gevallen waarbij boten op de Marowijner­ivier naar Frans-Guyana zouden worden gesleept en vervolgens vernield en in brand gestoken zijn. De algemene gedachte van het parlement en de regering is dat het verdrag genoeg ruimte biedt om handelinge­n van Franse autoriteit­en te beperken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname