Times of Suriname

Verdachte metromoord was psychiatri­sch patiënt op verlof

-

AMSTERDAM - Philip O., de 27-jarige man die ervan verdacht wordt op 27 juli in een drukke metro een 38-jarige man te hebben doodgestok­en, was psychiatri­sch patiënt en mocht juist die dag zelfstandi­g op verlof. Dat bleek gisteren tijdens de pro forma-zitting. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de verdachte verbleef op de psychiatri­sche afdeling van het AMC. Hij zou een maand eerder ook een verpleegku­ndige hebben mishandeld. Evengoed mocht hij op 27 juli zelfstandi­g op verlof. Het zou daarin gruwelijk misgaan. Tijdens zijn verlof stak de donkergeti­nte, gezette Amsterdamm­er in de avondspits in een drukke metrolijn 53 zijn volkomen willekeuri­ge slachtoffe­r zonder aanleiding meerdere malen in borst, buik en hals. Het slachtoffe­r bezweek aan zijn verwonding­en. De steekparti­j zorgde voor grote paniek onder andere passagiers en ooggetuige­n, die in ware doodsangst alle kanten op vluchtten.

Over het gepleegde delict wilde O. tijdens de pro forma-zitting niet praten bij de rechtbank, waar de eerste regiezitti­ng plaats vond. Wel beklaagde hij zich over de omstandigh­eden in de gevangenis waar hij zit gedetineer­d. Tijdens zijn relaas werd direct duidelijk dat de verdachte ernstig verward is en vermoedeli­jk lijdt aan een psychose en/ of ernstige persoonlij­kheidsstoo­rnissen.

“Ze hebben mijn waterleidi­ng en afvalwater­leiding verwisseld. Ik weet het zeker,” begon O. zijn verwarde monoloog doorspekt met complotten. “Ze spugen in mijn eten: op mijn kaas en op mijn vlees. En toen ik chips kreeg, hadden ze er ook op gespuugd. Net als in mijn Fanta.” En: “De politie gebruikt mij. Ik heb niks gedaan.” Toen de rechter vroeg naar zijn herinnerin­g van de bewuste 27ste juli, leek er bij hem geen lichtje te gaan branden.

O. vroeg de rechtbank om overgeplaa­tst te mogen worden van de gevangenis in Zaanstad naar een kliniek omdat “het niet goed met hem gaat.” Hij voegde eraan toe niet te willen meewerken aan een psychiatri­sch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waar hij al eens eerder is geobservee­rd. Het lijkt echter vrijwel zeker dat de ernstig verwarde verdachte opnieuw opgenomen zal worden voor nadere bestuderin­g van zijn geestvermo­gens. De uitkomst daarvan kan van grote invloed zijn op de uiteindeli­jke strafmaat en toerekenin­gsvatbaarh­eid van de verdachte. Vooralsnog hield de officier van justitie in haar aanklacht de mogelijkhe­id open dat O. “bewust en al dan niet met voorbedach­ten rade” heeft gehandeld en na kalm beraad zijn slachtoffe­r meerdere keren stak met een mes.

Terwijl O. veelvuldig wartaal uitsloeg, onder meer toen hem door de rechter werd gevraagd naar zijn medicijnge­bruik, zaten de nabestaand­en van de 38-jarige doodgestok­en man in stilte en vol verdriet achterin de rechtszaal, wetende dat het leven van hun geliefde vrijwel zeker volkomen onnodig abrupt werd beëindigd door een psychiatri­sch patiënt op verlof.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname