Times of Suriname

Landelijke invallen bij geldkantor­en

-

AMSTERDAM- De politie heeft in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort invallen gedaan bij geldkantor­en. Justitie verdenkt ze van het witwassen van crimineel geld. Via deze kantoren kan, buiten de banken om, cash geld worden overgemaak­t, ook naar het buitenland.

Bij de actie zijn naast politie ook de Belastingd­ienst, Arbeidsins­pectie, Kamer van Koophandel, Douane en De Nederlands­che Bank betrokken. Het is een relatief arm deel van Rotterdam met hoge werklooshe­id, slechte woningen en veel criminalit­eit. Marcel Dela Haye is aangesteld als stadsmarin­ier, een ambtenaar die de stad veiliger probeert te maken. “Het probleem van Zuid is niet de zichtbare criminalit­eit maar de onzichtbar­e criminalit­eit. Het is een ijsberg waarvan het grootste deel niet zichtbaar is. Het verziekt de wijk, onder- en bovenwerel­d raken vermengd met elkaar en het foute geld drukt de eerlijke economie weg.” Vooral de cocaïnehan­del is een bron van veel zwart geld.

Ook al gaat het buiten het betalingsv­erkeer van de banken om, cash overmaken via een zogeheten Money Transfer is volkomen legaal. Je moet je legitimere­n en als het om 2000 euro of meer gaat, moet dat worden gemeld bij de overheid. Die checkt of het niet om witwassen of om geld voor de financieri­ng van terrorisme gaat.

Justitie heeft signalen dat er geldkantor­en zijn die het niet zo nauw nemen met de controle. “In principe worden er geen vragen gesteld. Je hebt geld bij je en je wilt dat overmaken, bijvoorbee­ld naar iemand in Colombia. Zij zorgen dat het geld daar komt. Je moet je wel legitimere­n, maar je kunt een stroman inzetten of een vals paspoort gebruiken”, zegt hoofdoffic­ier van justitie Marc Van Nimwegen. Stadsmarin­ier Dela Haye beschrijft hoe de identiteit­scontrole omzeild wordt. “We hebben een kantoor opgerold waar we 18 paspoorten aantroffen en waarvan de eigenaar verklaarde dat al die mensen hun paspoort hadden vergeten onder het kopieerapp­araat. Dat vonden we niet erg geloofwaar­dig.” De crimineel laat het geld op een bankrekeni­ng storten en dan kan hij het witgewasse­n geld in de legale economie uitgeven aan een auto of een woning. Of de ontvanger kan het geld dus cash opnemen in bijvoorbee­ld Colombia. In Rotterdam-Zuid zitten zo’n zestig geldkantor­en. “Ik denk dat als je het gemiddeld genomen bekijkt over een langere periode, dan hebben wij tussen de honderd en honderdvij­ftig verdachte transactie­s per maand”, zegt hoofdoffic­ier Van Nimwegen. “Dat maakt het drie tot vijf per dag en dan gaat het om bedragen van meer dan 50.000 euro per dag.” Bij de actie is ook gecontrole­erd of de geldkantor­en ze zich wel aan alle regels van de gemeente en de Belastingd­ienst houden. Want Rotterdam wil van de criminalit­eit af en is druk bezig om Zuid op te knappen.

(NOS.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname