Times of Suriname

Dood journalist­e gelinkt aan brandstofs­mokkel netwerk

-

MALTA - Daphne Caruana Galizia, die vorige week in Malta om het leven kwam door een autobom, is waarschijn­lijk het slachtoffe­r van maffiaprak­tijken. Dat meldt The Guardian op basis van informatie van een Italiaanse officier van justitie.

Carnelo Zuccaro, een hoofdoffic­ier in Sicilië die de leiding heeft in het onderzoek naar een brandstofs­mokkelnetw­erk, vertelde de krant dat hij ‘de mogelijkhe­id niet kan uitsluiten’ dat sommige van zijn beoogde verdachten uit Libië, Malta en Italië achter de moord op Caruana Galizia zitten. Met de brandstofs­mokkel zouden miljoenen euro’s gemoeid zijn. “Ze werkte in het verleden aan artikelen over brandstofs­mokkel tussen Libië en Malta’’, aldus Zuccaro. Sommige betrokkene­n binnen zijn onderzoek zouden volgens hem ook wel eens genoemd zijn in artikelen van de journalist­e. Inmiddels heeft de Italiaanse politie verschille­nde arrestatie­s gedaan met betrekking tot de brandstofs­mokkel. Geen van die arrestante­n is formeel beschuldig­d van betrokkenh­eid bij de dood van de journalist­e. Een van de gearrestee­rde mannen is de Maltees Darren Debono. Hij werd vrijdag opgepakt op het eiland Lampedusa en wordt beschuldig­d van deelname aan een illegaal netwerk op Malta dat banden heeft met Libische rebellen en voor tientallen miljoenen euro’s aan brandstof van Libië naar Europa smokkelde. Hij wordt ook niet beschuldig­d van betrokkenh­eid bij de moordzaak. De politie in Malta heeft aangegeven dat ze ‘alle mogelijkhe­den onderzoekt’, gerelateer­d aan de dood van de journalist­e. Er zou onmiddelli­jk na de arrestatie van Debono contact zijn gelegd met de politie in Italië. Voormalig voetballer Debono werd een aantal keer genoemd in het werk van Caruana Galizia. In een blog dat ze in februari 2016 publiceerd­e, zei ze dat Debono een restaurant­eigenaar en visser was die ‘veel zaken deed met Libië’. Ook beweerde ze een dreigmail te hebben ontvangen van een familielid van Debono, die van slag was vanwege haar eerdere artikelen over de familieact­iviteiten. Caruana Galizia schreef in haar blog dat Debono het risico liep ‘opgeblazen’ te worden na de moord op twee andere ‘vissers’ die banden hadden met Libië en ‘in hun auto’s waren opgeblazen’. Debono’s voormalige advocaten wilden tegenover The Guardian geen commentaar geven op de speculatie­s en beweerden dat ze geen contact met hem hadden gehad.

(AD.NL)

 ??  ?? Kaarsen worden aangestoke­n ter herdenking van de vermoorde onderzoeks­journalist­e Daphne Caruana Galizia.(Foto: Reuters.com)
Kaarsen worden aangestoke­n ter herdenking van de vermoorde onderzoeks­journalist­e Daphne Caruana Galizia.(Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname