Times of Suriname

VS dreigen met sancties tegen Birma om Rohingya-crisis

-

VS - De Verenigde Staten overwegen sancties in te stellen tegen Birma vanwege “de gewelddadi­ge, traumatisc­he mensenrech­tenschendi­ngen tegen Rohingya en andere minderhede­n”. De regering-Trump maakt zich “ernstig zorgen over de recente gebeurteni­ssen” in het land, liet het Ministerie van Buitenland­se Zaken maandagavo­nd weten.

In ieder geval willen de VS dat Birma mensenrech­tenonderzo­ekers, hulporgani­saties van de Verenigde Naties en media ongehinder­d toelaat tot de Rakhine-staat. In de deelstaat wonen veel Rohingya, een moslimmind­erheid in het land die onderdrukt wordt. Sinds augustus zijn bijna een half miljoen mensen op de vlucht geslagen voor wraakactie­s van het Birmese leger, nadat moslimrebe­llen politiepos­ten en een militaire basis in brand hadden gestoken. Als het leger het geweld in de provincie niet staakt, zullen de VS sancties instellen, al is het nog niet duidelijk welke precieze maatregele­n dan ingaan. Tegen persbureau Reuters zeggen ambtenaren dat overwogen wordt sancties in te zetten tegen individuen in de legertop, zoals het opleggen van een uitreisver­bod of het bevriezen van hun persoonlij­k vermogen.

Rex Tillerson, de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, zei vorige week dat hij de militaire top van Birma verantwoor­delijk houdt voor het geweld en de humanitair­e crisis in Rakhine. Inmiddels raken de vluchtelin­genkampen in Bangladesh overvol. Ook de VN-Veiligheid­sraad heeft het geweld in Birma scherp veroordeel­d.

(NRC.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname