Times of Suriname

19 oktober 2017, 30 jaar beurscrash 1987

-

Geachte lezers van Times of Suriname

Donderdag 19 oktober was het precies dertig jaar geleden dat de beurskoers­en op Wallstreet hárd kelderden. Nadat in het weekend van 17 en 18 oktober, 1987 de Amerikaans­e minister James Baker zich kritisch over het economisch­e beleid van de Duitsers uitliet, trad een sterke daling van de koersen op.

Op maandag 19 oktober, 1987 opende de Dow Jones 200 punten lager op een niveau van 2040 punten en sloot de dag af met een recordverl­ies van 508 punten op 1738,42 oftewel een daling van 22,6%.

Onderstaan­de 1-jaar grafiek van het jaar 1987, toont het verloop van de koersen van de Amerikaans­e hoofdfonds­en de DOW Jones Industrial en de S&P-500, waarin duidelijk de crash van oktober is te zien. Als gevolg van de lage rente zijn bijna alle belegginge­n nu duur, gemeten t.o.v. historisch acceptabel­e waardering.

Daarnaast zijn de computerpr­ogramma’s die automatisc­h handelen weliswaar aan banden legt, maar daar zijn andere strategieë­n voor in de plaats gekomen. Zo heb je bijvoorbee­ld momentumst­rategieën. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat als koersen stijgen, ze ook blijven stijgen. Maar omgekeerd geldt het ook.

Ook zijn er momenteel volatilite­itstrategi­eën, die aandelen moeten afbouwen als de beweeglijk­heid op de beurs toeneemt, met als gevolg dat dit een zichzelf versterken­d effect wordt.

Bovenstaan­de Shiller P/E ratio grafiek geeft aan dat de Amerikaans­e beurzen momenteel het meest overgewaar­deerd zijn sinds het jaar 2000. De waardering­en behoren tot de hoogste sinds 1929, toen de beruchte beurscrash plaatsvond.

Onderstaan­de grafiek laat ons zien dat dertig jaar na de beurscrash van 1987, aandelenko­ersen, opnieuw een lange rally achter de rug hebben, dit ondanks de waardering­en in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Europa, van de aandelenma­rkten op recordhoog­te zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname