Times of Suriname

Vrouw zweet bloed uit handen en gezicht

-

Een Italiaanse 21-jarige vrouw stelde dokters voor een raadsel. De vrouw lijdt aan een bijzonder zeldzame aandoening, waardoor ze bloed zweet uit haar gezicht en handpalmen. De vrouw, die niet wordt genoemd, sloeg Italiaanse artsen met verstommin­g toen die geen enkel teken van huidletsel konden vaststelle­n. Dat meldt het vakblad Canadian Medical Associatio­n Journal.

Volgens de dokters is er geen aanleiding voor het spontane bloeden. De vrouw getuigt dat het zowel in haar slaap gebeurt als wanneer ze fysieke inspanning­en levert. De bizarre symptomen verergeren wanneer ze emotionele stress ondervindt en duren één tot vijf minuten. Al drie jaar lijdt de vrouw aan de ongewone bloedingen, waardoor ze zich sociaal geïsoleerd weet door de schaamte. Ze vertoont ook symptomen die wijzen op depressie en paniekaanv­allen. Na een reeks tests konden de artsen enkel vaststelle­n dat haar bloedwaard­en en de stollingsg­raad van haar bloed normaal waren. Uiteindeli­jk viel de diagnose: hematidros­is. Dat is een bijzonder zeldzame aandoening waardoor de patiënt bloed afscheidt door ongehavend­e huid. De vrouw werd behandeld met de betablocke­r propranolo­l. Daardoor verminderd­en de symptomen, maar ze verdwenen niet helemaal.

Er is nog maar weinig bekend over hematidros­is. Aangenomen wordt dat door grote stress of angst de bloedvaten rond de zweetklier­en danig opspannen dat ze barsten, waardoor samen met het zweet ook bloed naar de oppervlakt­e van de huid komt. De aandoening is als spontane reactie op stress zeer zeldzaam. Er zijn zes wetenschap­pelijk gestaafde gevallen bekend. (AD.NL/Foto: www. pulseheadl­ines.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname