Times of Suriname

Proces over treinkapin­g De Punt gaat verder in december

-

DEN HAAG - Het proces over de treinkapin­g bij De Punt in 1977 gaat begin december verder. Dat meldt de rechtbank in Den Haag gisteren in een tussenvonn­is.

In het proces dat door nabestaand­en van de Molukse kapers is aangespann­en tegen de Nederlands­e staat, komen op de zitting van 6 december komen onder meer de getuigenve­rklaring en de geluidsban­den aan de orde.

Elf oud-mariniers hebben de afgelopen weken als getuige verklaard hoe het bestormen van de trein en daarmee het beëindigen van de kaping destijds verliep. Daarbij kwamen naast de kapers ook twee treinpassa­giers om het leven. De gesprekken van de mariniers tijdens de bestorming zijn opgenomen op geluidsban­den.

Volgens het Ministerie van Defensie handelden de mariniers rechtmatig. De verdedigin­g vindt van niet omdat gijzelaars van dichtbij werden doodgescho­ten terwijl ze zich overgaven. Volgens de verdedigin­g is er vanuit politiek Den Haag destijds een geheime instructie gegeven die inhoudt dat alle kapers het niet mochten overleven. De mariniers wezen dat als “klinkklare onzin” van de hand. In het tussenvonn­is waagt de rechtbank zich nog niet aan een oordeel daarover. “Deze oordelen zijn immers niet of nauwelijks te geven zonder waardering van de verklaring­en van de getuigen, waarover partijen zich nog niet hebben kunnen uitlaten.” Als de rechtbank over de verklaring­en en geluidsban­den heeft geoordeeld, wordt van de verdedigin­g en de aanklager een besluit verwacht over de voortgang van het proces: willen ze meer informatie, een zitting of is het tijd voor een vonnis. (Nu.nl)

 ??  ?? Vertrekken­d verkeersmi­nister Melanie Schultz.
Vertrekken­d verkeersmi­nister Melanie Schultz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname