Times of Suriname

Tabaksbedr­ijven worden uitgerookt bij de VN

-

Tabaksprod­ucenten zijn al lang niet meer welkom binnen de structuren van de Verenigde Naties. Nu dreigen ze ook uit een van hun laatste bastions binnen de VN verdreven te worden: de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO). In een brief die werd onderteken­d door bijna 200 publieke gezondheid­sorganisat­ies en arbeidsrec­htengroepe­ringen, wordt de ILO, een bestuursor­gaan van de Verenigde Naties met zetel in Genève, opgeroepen om tabaksprod­ucenten uit de rangen te weren. “Tabaksbedr­ijven duperen boeren en andere werknemers met praktijken zoals oneerlijke prijsstrat­egieën, bedenkelij­ke contracten en kinderarbe­id. Ze hebben geen plaats binnen een VN-bureau dat zich bezighoudt met eerlijke arbeidsvoo­rwaarden en mensenrech­ten,” zeggen de briefschri­jvers.

De ILO komt van 26 oktober tot 9 november samen voor een sessie en naar verwachtin­g zal daar een beslissing over het lidmaatsch­ap van tabaksbedr­ijven worden genomen. “Als de ILO arbeidsrec­hten wil beschermen, fatsoenlij­ke werkgelege­nheidskans­en wil aanmoedige­n en sociale protectie wil bevorderen, moet de beslissing eenvoudig zijn: het bestuursor­gaan moet alle leden van de tabaksindu­strie weren voor deelname aan de ILO,” stelt de Campagne voor Tabaksvrij­e Kinderen (CTFK), een Amerikaans­e anti-tabaksorga­nisatie. Vooral in arme landen is de tabaksindu­strie heel aanwezig. Volgens Mark Hurley van CTFK “zijn deze landen de strijd tegen tabak aan het verliezen omdat vooral lage- en midden-inkomensla­nden het doelwit zijn van deze dodelijke industrie.” Tabaksbedr­ijven richten hun pijlen steeds vaker op deze landen omdat ze minder over regels en middelen beschikken om zich te beschermen tegen manipulati­eve praktijken vanuit de industrie. “Vandaag leeft meer dan 80 procent van de rokers in landen met een laag- en middeninko­men, en als de huidige trend zich doorzet, zal in 2030 ook 80 procent van de aan tabak gerelateer­de sterfgeval­len daar te betreuren zijn,” zegt Hurley.

Iedere actie die de ILO tegen tabaksbedr­ijven onderneemt, brengt de organisati­e meer in overeenste­mming met het kaderverdr­ag inzake tabaksbehe­ersing (FCTC) van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). In de brief staat dat tabaksbedr­ijven het lidmaatsch­ap bij gerespecte­erde organisati­es zoals de ILO gebruiken om zichzelf voor te doen als verantwoor­delijke bedrijven, terwijl ze eigenlijk de oorzaak zijn van een wereldwijd­e tabaksepid­emie die naar verwachtin­g een miljard mensen zal doden deze eeuw. “Tabaksbedr­ijven blijven hun dodelijke producten agressief op de markt brengen en verleiden kinderen en andere kwetsbare bevolkings­groepen overal ter wereld. Ze misleiden het publiek over de gezondheid­srisico’s van hun producten. Zulke bedrijven hebben niets te zoeken binnen de Verenigde Naties of bij welke andere verantwoor­delijke organisati­e ook,” stelt de brief.

De onderteken­aars van de brief zijn gezondheid­sorganisat­ies en anti-tabaksalli­anties uit onder meer India, Zuidoost-Azië, Afrika en Bangladesh. Ook het Europees Netwerk voor Tabaksprev­entie, de Oostenrijk­se Raad voor Roken en Gezondheid, de Nederlands­e Alliantie voor een Rookvrije Samenlevin­g en de Franse Alliantie tegen Tabak, hebben de brief mee onderteken­d. (De wereld morgen/Foto: De

Standaard Mobile)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname