Times of Suriname

Amnesty noemt Iraans proces tegen VUB-academicus ‘manifest oneerlijk’

-

EU

Iraanse autoriteit­en moeten onmiddelli­jk de terdoodver­oordeling van Ahmadreza Djalali vernietige­n, zegt Amnesty Internatio­nal. De organisati­e noemt het proces tegen de man “manifest oneerlijk.”

De Iraanse arts en academicus studeerde en gaf les aan de Vrije Universite­it Brussel en ook in Italië en Zweden. In april 2016 werd hij gearrestee­rd door agenten van het Iraanse ministerie voor Inlichting­en. Volgens informatie van zijn vrouw zou hij afgelopen weekend schuldig bevonden en ter dood veroordeel­d zijn.

Amnesty hekelt de manier waarop de man maandenlan­g werd vastgehoud­en en hoe zijn proces werd gevoerd. “Ahmadreza Djalali werd ter dood veroordeel­d na een manifest oneerlijk proces dat nog maar eens toont dat de Iraanse autoriteit­en lak hebben aan de rechtsstaa­t en vasthouden aan de doodstraf,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen. “Het bewijs dat werd aangelever­d toont niets anders dan een academicus die vreedzaam zijn beroep tracht uit te oefenen.”

Zeynab Taheri, een van de advocaten van Djalali, vertelde aan Amnesty Internatio­nal dat de terdoodver­oordeling er kwam voor de aanklacht “verderving van de aarde” (ifsad fil-arz) en dat er ook een boete van 200.000 euro werd opgelegd. Het verdict dat werd getoond aan een van de advocaten, beweert dat Djalali samengewer­kt zou hebben met de Israëlisch­e overheid en dat die overheid hem zou hebben geholpen om een verblijfsv­ergunning te krijgen in Zweden. Amnesty verwijst ook naar een opname van zijn stem die dit weekend op YouTube werd gepublicee­rd. Daarin zegt Ahmadreza Djalali volgens de organisati­e dat hij tijdens zijn gevangensc­hap werd gedwongen om bekentenis­sen af te leggen voor een videocamer­a, door verklaring­en voor te lezen die zijn ondervrage­rs hadden opgesteld. Djalali zegt verder dat hij onder intense druk werd gezet door psychologi­sche foltering en bedreiging­en, onder meer over zijn kinderen en dat hij moest bekennen een spion te zijn voor een ‘vijandige overheid’. In de opname beweert hij ook dat hij vervolgd wordt voor zijn wetenschap­pelijke overtuigin­gen. Hij ontkent alle aantijging­en. “Het is absurd dat de Iraanse autoriteit­en de academisch­e banden die Djalali heeft met Europese universite­iten en landen zien als bewijs tegen hem,” zegt De Graeve. “Vooral op een moment dat de Iraanse autoriteit­en zelf actief de band met EU-lidstaten proberen te versterken.”

Amnesty vraagt de Belgische regering om meer druk uit te oefenen op Iran. “Sinds zijn arrestatie in april 2016 hebben meerdere Europese autoriteit­en voor zijn vrijlating gepleit. Ook Didier Reynders en Geert Bourgeois hebben zich al bezorgd getoond over de zaak. Dit vonnis moet ook voor hen het signaal zijn om de inspanning­en op te drijven.”

(De wereld morgen/Foto:

ytimg.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname