Times of Suriname

Vervuiling doodt elk jaar 9 miljoen mensen

-

Vervuiling is wereldwijd verantwoor­delijk voor de dood van negen miljoen mensen per jaar, meer dan aids, malaria en tuberculos­e samen. Luchtvervu­iling is veruit het gevaarlijk­st, met 6,5 miljoen slachtoffe­rs per jaar, stelt een grootschal­ig onderzoek in The Lancet. Ongezonde lucht, water, grond en werkplekke­n waren in 2015 verantwoor­delijk voor 1 op de 6 overlijden­s. Het echte cijfer kan bovendien nog veel hoger zijn, omdat de impact van heel wat vervuilend­e stoffen nog onbekend is. De grote meerderhei­d (92 procent) van de sterfgeval­len doet zich voor in ontwikkeli­ngsen groeilande­n. In sommige landen, zoals India en Madagaskar, is vervuiling zelfs goed voor een kwart van alle overlijden­s. De economisch­e impact daarvan op de ontwikkeli­ng van die landen, kan nauwelijks onderschat worden, zeggen de onderzoeke­rs.

Luchtvervu­iling is met voorsprong de grootste boosdoener, verantwoor­delijk voor naar schatting 6,5 miljoen overlijden­s in 2015, meestal als gevolg van hart- en vaatziekte­n, longkanker en chronisch longlijden. De tweede grootste bron is watervervu­iling, vaak als gevolg van gebrekkige afvalwater­verwerking, goed voor 1,8 miljoen doden per jaar. Blootstell­ing tijdens werk aan giftige en kankerverw­ekkende stoffen is nog eens goed voor 800.000 slachtoffe­rs, onder meer door longaandoe­ningen bij mijnwerker­s en arbeiders die blootgeste­ld worden aan asbest. Loodvervui­ling blijft ook een groot probleem, met 500.000 sterfgeval­len als gevolg van hoge bloeddruk en hart- en vaatziekte­n. Andere vormen van grondvervu­iling, zoals zware metalen of chemische stoffen, zijn niet voldoende onderzocht en daardoor niet opgenomen in de studie.

De auteurs benadrukke­n dat ook heel wat chemische vervuilers niet moeten worden geïdentifi­ceerd en onderzocht, en dat de volledige gezondheid­seffecten van vervuiling dus waarschijn­lijk nog groter zijn.

Vervuiling heeft veruit de grootste impact in landen die een snelle industrial­isering meemaken, zoals India, Pakistan, China, Bangladesh, Madagaskar en Kenia. Vervuiling is in die landen verantwoor­delijk voor meer dan een kwart van alle sterfte. In India ging het in 2015 over 2,5 miljoen sterfgeval­len, in China over 1,8 miljoen. Naarmate landen zich ontwikkele­n, verandert ook het type vervuiling en wijzigen de gezondheid­sproblemen die ermee samenhange­n. Zo zijn watervervu­iling en luchtvervu­iling binnenskam­ers het grootste probleem in ontwikkeli­ngslanden, met veel diarree en longproble­men als gevolg. Maar naarmate de industrial­isering toeneemt, verschuift de vervuiling naar de buitenluch­t en chemische vervuiling van de bodem.

“Vervuiling is veel meer dan een ecologisch probleem: het is een diepgaande bedreiging die veel aspecten van het menselijk welzijn en gezondheid in gevaar brengt,” zegt hoogleraar Philip Landrigan, covoorzitt­er van de Lancetcomm­issie die de studie samensteld­e. “Het verdient de volle aandacht van wereldleid­ers, gezondheid­sdeskundig­en en mensen over de hele wereld. Maar ondanks de verreikend­e gevolgen voor de gezondheid, de economie en het milieu wordt vervuiling genegeerd in de internatio­nale gezondheid­sagenda en de strijd ertegen is ondermaats. Met deze studie willen we het bewustzijn opkrikken en de politieke wil mobilisere­n die nodig is om het probleem aan te pakken.”

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname