Times of Suriname

Opening expositie ‘ME’

-

PARAMARIBO – De opening van de expositie ‘ME’ vond op 26 oktober in Fort Zeelandia plaats door Parea Suriname. Dit meldt Parea Suriname in een persberich­t. Parea Suriname, Urban House Suriname en de fotograaf Kenneth Heesbien hebben de handen ineen geslagen en hebben de expositie ‘ME’ opgezet. De expo duurt tot 31 oktober. De expositie ‘ME’ laat portretten zien van transgende­rs uit twee werelden, namelijk de Europese en de Surinaamse wereld.

Elk portret huisvest drie beelden van één persoon. Een beeld vóór de transforma­tie, een beeld van de getransfor­meerde en een beeld vanuit de fantasie van dezelfde getransfor­meerde persoon. Deze methode, een portret met drie beelden in één vervat, heet lenticulai­r. De bezoeker van deze expositie zal genoodzaak­t zijn, goed te kijken en niet verward de expositie te verlaten. Deze zelfde verwarring vindt plaats in het dagelijks leven onder de grote groep jongeren in Suriname. Hopelijk verlaat elke bezoeker deze expositie met een nieuwe kijk op transgende­rs.

In Suriname ondervindt de LGBT-gemeenscha­p moeite om aansluitin­g te vinden met de maatschapp­ij en in het bijzonder de transgende­rs. Anno 2017 lijkt de tijd rijp, gezien de mondiale ontwikkeli­ng omtrent dit onderwerp, om ook in Suriname deze ontwikkeli­ng door te maken. West-Europa en de Verenigde Staten van Amerika zijn voorlopers op dit gebied en de aansluitin­g tussen de LGBT-gemeenscha­p en de maatschapp­ij wordt dan ook steeds kleiner.

De expositie ‘ME’ is mogelijk gemaakt door de Nederlands­e ambassade in Paramaribo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname