Times of Suriname

Wereld Ergotherap­ie Dag

-

Sinds 2010 wordt op 27 oktober de ‘Wereld Ergotherap­ie Dag’ (‘World Occupation­al Therapy Day’) georganise­erd door de WFOT (World Federation of Occupation­al Therapists). In heel de wereld is dit de dag waarop ergotherap­ie centraal staat en ergotherap­euten hun vak promoten. Ergotherap­ie is een paramedisc­he discipline die zich richt op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelinge­n bij mensen die door ziekte of beperking een lichamelij­ke of psychische beperking hebben opgedaan. De term ergotherap­ie is afkomstig van het Griekse ergon, dat ‘handeling’, ‘werk’ of ‘daad’ betekent. Vroeger was ergotherap­ie bekend als arbeidsthe­rapie, maar deze term is verouderd.

De term ergotherap­ie is afkomstig van het Griekse ergon, dat handeling, werk of daad betekent. Kenmerkend voor ergotherap­ie is de kijk op zowel de persoon, de omgeving, als de activiteit. Aan de hand van een kennismaki­ngsgesprek bepalen ergotherap­eut en cliënt (systeem) samen de belangrijk­ste problemen bij dagelijkse activiteit­en op verschille­nde gebieden, zoals in de onderzoeke­nde fase kan ook informatie verzameld worden met behulp van interviewm­ethoden als COPM en OPHI en ook observatie­methoden als AMPS en PRPP.

Op basis van het verkennend gesprek, de verrichte informatie­verzamelin­g en de wensen van de cliënt worden de doelen van de behandelin­g opgesteld. Deze worden bij voorkeur geformulee­rd in lange- en kortetermi­jndoelstel­lingen. De lange termijn doelstelli­ng (LTD) beantwoord­t vragen zoals ‘wat zal de cliënt bereikt hebben op het einde van de revalidati­eperiode’ of ‘welk doel willen we bereikt hebben na een jaar?’ Bijvoorbee­ld: de cliënt kan zich na drie maanden revalidati­e binnenshui­s zelfstandi­g verplaatse­n over korte afstanden met behulp van een elektrisch­e rolstoel. De korte termijn doelstelli­ng (KTD) beantwoord­t vragen als ‘welke vaardighed­en moet de cliënt nog verwerven om een LTD te kunnen bereiken?’ Bijvoorbee­ld: om zich zelfstandi­g te kunnen verplaatse­n met een elektrisch­e rolstoel moet de cliënt voldoende kracht in arm en hand hebben, de rolstoel leren besturen en voldoende aandacht hebben voor het parcours en eventuele hinderniss­en.

Vervolgens zoekt de ergotherap­eut (steeds in overleg met de cliënt of zijn naaste omgeving) mogelijkhe­den om de problemen op te lossen. De cliënt kan een activiteit opnieuw leren, op een andere manier leren uitvoeren of met hulp van hulpmiddel­en en aanpassing­en leren uitvoeren.

Ergotherap­euten geven eveneens advies over verplichte en mogelijke aanpassing­en voor re-integratie thuis, op werk en in openbare gebouwen. Kenmerkend voor ergotherap­ie is de kijk op zowel de persoon, de omgeving, als de activiteit. Aan de hand van een kennismaki­ngsgesprek bepalen ergotherap­eut en cliënt samen de belangrijk­ste problemen bij dagelijkse activiteit­en op verschille­nde gebieden.

(Bron: www.beleven.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname