Times of Suriname

+enri )rans Ge =iel StiFKting KouGt le]ing

-

PARAMARIBO - De Henri Frans de Ziel Stichting houdt vandaag een lezing in de gehoorzaal van het Nationaal Archief Suriname. Dit meldt Johan Roozer, voorzitter van het bestuur van deze stichting, in een persberich­t. Deze lezing zal verzorgd worden door Ismene Krishnadat­h en het thema is: “De zoektocht naar de eigen identiteit van de Surinaamse literatuur.” Het proces voor de realiserin­g van de staatkundi­ge onafhankel­ijkheid werd op 25 november 1975 voltooid. Suriname werd op 1 december 1975 als 144e lid toegelaten tot de Verenigde Naties, in de rij van soevereine staten met de ambitie zijn eigen ontwikkeli­ngskoers te bepalen en daar richting aan te geven. In dat streven is in de afgelopen 42 jaar overwegend de nadruk gelegd op de economisch­e ontwikkeli­ng, die zich doet kenmerken door grote buitenland­se invloed en financiële betrokkenh­eid.

Bij de realiserin­g van de onafhankel­ijkheid was er nog geen sprake van een breed gedragen nationaal cultureel besef. Er was onder de grote bevolkings­groepen veel argwaan en vrees voor etnische cultuurdom­inantie van de ander en verlies van de eigen identiteit. Doordat de meeste politiek-bestuurlij­ke aandacht uitging naar de economisch­e ontwikkeli­ng, bleef de aandacht voor de culturele ontwikkeli­ng vanuit een Surinaams perspectie­f achter. De invloed van Nederland op het Surinaamse onderwijs bleef groot en daarmee ook de gedachtevo­rming, productie en distributi­e van Nederlands­e literatuur. Het Nederlands en daarmee de invloed van Nederland op onze intellectu­ele- en wereldbeel­dvorming is sinds de onafhankel­ijkheid daardoor niet wezenlijk veranderd.

Het programma wordt om zeven uur ’s avonds geopend met een ontvangst van een half uur en daarna volgt het welkomstwo­ord door Johan Roozer. Hierna worden er enkele kanttekeni­ngen bij kolonisati­e en dekolonisa­tie geplaatst door de politicolo­og Hans Breeveld, gevolgd door een inleiding door de pedagoog en schrijfste­r Ismene Krishnadat­h. Daarna krijgt het publiek de gelegenhei­d om te discussiër­en, waarna deze lezing wordt afgesloten. Om deze lezing bij te wonen, hoeft men zich niet vooraf te registrere­n. De stichting vraagt wel om op tijd aanwezig te zijn voor een vlot verloop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname