Times of Suriname

Iran wist mogelijk aan Nederlands­e technologi­e te komen

-

AMSTERDAM Nederlands­e technologi­e en materialen zijn de afgelopen jaren mogelijk gebruikt door landen als Iran, Pakistan en Syrië voor het maken van massaverni­etigingswa­pens en raketten. De inlichting­endiensten verstoren jaarlijks ‘een substantie­el aantal’ pogingen van buitenland­se regimes om de Nederlands­e kennis en hoogwaardi­ge spullen in het geniep te bemachtige­n.

Dit zegt het kabinet naar aanleiding van uitspraken van Onno Eichelshei­m, directeur van de militaire inlichting­endienst MIVD, die verklaarde dat de drie landen hier graag winkelen om aan onderdelen en kennis te komen. Het gaat hier om zogenaamde ‘dualuse-technologi­e’ die zowel voor wapens als voor de civiele industrie gebruikt kan worden. Dat kunnen bijvoorbee­ld grondstoff­en zijn voor het maken van chemische wapens of hittebeste­ndige materialen en kogellager­s. ‘Zo’n onderdeel zou je zomaar terug kunnen zien in een ballistisc­he raket van Iran’, aldus Eichelshei­m vorige maand in een ANPintervi­ew over de pogingen van de drie landen. Van het drietal is alleen Pakistan een kernmacht. Islamabad wist in de jaren zeventig mede dankzij de Nederlands-Duitse technologi­e om uranium te verrijken aan kernwapens te komen. Iran heeft al jaren een omvangrijk rakettenpr­ogramma. Het omstreden nucleaire programma van Teheran is sinds vorig jaar ‘bevroren’ nadat Iran akkoord ging met een internatio­nale deal, in ruil voor het opheffen van de economisch­e sancties.

Syrië heeft zijn chemische wapens vernietigd, maar het land wordt ervan verdacht nog steeds een kleine hoeveelhei­d achter te houden. Ook beschikt Damascus nog steeds over de technologi­e en de deskundige­n om, als president Assad het sein geeft, deze wapens weer op grote schaal te produceren. Voor de burgeroorl­og beschikte Damascus over een van de grootste chemische wapenprogr­amma’s. Ook probeerde Syrië in het geniep een kernreacto­r te bouwen. Deze werd echter in 2007 bij een Israëlisch­e verrassing­saanval vernietigd.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname