Times of Suriname

Kabinet-Rutte III officieel beëdigd op Paleis Noordeinde

-

DEN HAAG - De nieuwe bewindslie­den van het kabinetRut­te III zijn gisteren officieel beëdigd. De vijftien nieuwe ministers legden de eed of belofte als eersten af, daarna volgden de acht staatssecr­etarissen.

Na zeven maanden van onderhande­len en formeren komt er een einde aan de langste formatie uit de parlementa­ire geschieden­is. Na een zoektocht naar geschikte bewindsper­sonen en de verdeling van de portefeuil­les, is het derde kabinet-Rutte klaar om aan de slag te gaan. Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst. Rutte II werd nog door zijn moeder Beatrix gedaan. Van de 24 bewindslie­den van Rutte III legt alleen premier Mark Rutte de eed niet af. Hij deed dat al op 14 oktober 2010 bij het begin van zijn eerste kabinet. De ministers en staatssecr­etarissen moeten een in de wet vastgelegd­e eed of belofte afleggen. Het gaat daarin om trouw aan onder meer de koning en de grondwet.

Later op de dag gingen de bewindslie­den naar hun ministerie­s voor de overdracht. De oude ministers zullen de spreekwoor­delijke sleutel van het ministerie overdragen aan de nieuwe bewindsper­sonen. Als dat achter de rug is, komen de ministers voor het eerst bij elkaar in de Trêveszaal voor de eerste ministerra­ad op het ministerie van Algemene Zaken.

(NU.NL)

 ??  ?? De traditione­le bordesscèn­e van kabinet-Rutte III bij het Paleis Noordeinde.(Foto: ANP)
De traditione­le bordesscèn­e van kabinet-Rutte III bij het Paleis Noordeinde.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname