Times of Suriname

Driekwart van Nederlands­e studenten is oververmoe­id

-

ROTTERDAM - Driekwart van de studenten lijdt aan emotionele uitputting, een derde aan burnout-klachten. De lol van studeren is er wel af tegenwoord­ig. ‘Driekwart van studenten is uitgeput’ kopte RTL Nieuws naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

Ook andere media als het gratis dagblad Metro en enkele lokale omroepen kwamen met het bericht, waarin verder staat dat één op de drie studenten een verhoogde kans op een burn-out heeft. Dat is ruim twee keer zoveel als onder de gewone beroepsbev­olking. Aanleiding genoeg voor de NOS om er een speciaal dossier over te openen, met persoonlij­ke verhalen van studenten: ‘Zelfs mijn ouders weten niet van mijn burn-out.’

Bron van het onderzoek: de Landelijke Studentenv­akbond (LSVb). Die voerde een peiling uit onder Nederlands­e studenten, waarvan het merendeel behoorlijk uitgeput bleek. Bij het onderzoek valt gelijk iets op: de ondervraag­de studenten komen allemaal uit het zogeheten LSVb Studentenp­anel. Dat vertekent de uitkomst waarschijn­lijk, want deelname aan het panel is vrijwillig en trekt vermoedeli­jk vooral het type student aan dat iets wil vinden of veranderen aan studieverp­lichtingen. Hier zijn dus geen doorsneest­udenten bevraagd.

Op deze manier is de enquête hooguit representa­tief voor het LSVb-panel, zegt hoogleraar peilingmet­hodiek Jelke Bethlehem van de Universite­it Leiden. Maar zelfs dat is niet zo: hoewel de LVSb ruim zesduizend studenten - het voltallige panel - opriep om de vragenlijs­t te beantwoord­en, reageerden er slechts 342. Nog geen 6 procent dus. Dat is extreem laag vergeleken met de 60 tot 70 procent die profession­ele peilingorg­anisaties regelmatig halen. Van panelleden die niet reageerden, valt niet te zeggen wat daarvoor de beweegrede­nen waren - misschien waren ze te gestrest of juist ongeïntere­sseerd. Voor dat probleem heeft de bond geprobeerd de uitslag te corrigeren, maar volgens Bethlehem zijn de resultaten daarmee nog steeds niet representa­tief.

 ??  ?? Directeur Onno Eichelshei­m van de militaire inlichting­endienst MIVD. (Foto: ANP)
Directeur Onno Eichelshei­m van de militaire inlichting­endienst MIVD. (Foto: ANP)
 ??  ?? Een student overnacht in het Bungehuis van de UvA. (Foto: ANP)
Een student overnacht in het Bungehuis van de UvA. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname