Times of Suriname

Turkse rechtbank laat acht mensenrech­tenactivis­ten voorwaarde­lijk vrij

-

TURKIJE - In Turkije heeft een rechtbank in Istanboel acht mensenrech­tenactivis­ten die in voorlopige hechtenis zaten wegens terrorisme­gerelateer­de beschuldig­ingen, vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Onder hen de Duitser Peter Steudtner, de Zweed Ali Gharavi en de directrice van de Turkse tak van Amnesty Internatio­nal, Idil Eser. De voorzitter van Amnesty Internatio­nal Turkije, Taner Kiliç, moet echter in de cel blijven. Het proces wordt in november voortgezet. Woensdag ging in Istanboel het proces tegen elf mensenrech­tenactivis­ten van start, van wie er twee vrij voor de rechtbank verschijne­n, op verdenking van “lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e.” Tien activisten werden op 5 juli gearrestee­rd toen de politie binnenviel op een workshop op een eiland in de buurt van de stad. Kiliç was een maand eerder al opgepakt. Ze riskeren allen tot 15 jaar cel.

De rechtbank besliste om acht van de negen beklaagden die in voorhechte­nis zitten, vrij te laten. De Duitser Peter Steudtner en de Zweed Ali Gharavi kregen volgens hun advocaat daarbij geen voorwaarde­n opgelegd en zij zijn van plan om het land zo snel mogelijk te verlaten. De rechtbank legde de zes anderen die de Turkse nationalit­eit hebben, onder wie AI-directrice Idil Eser, wel voorwaarde­n op. AI-voorzitter Taner Kiliç moet in de cel blijven. Hun proces wordt in november voortgezet.

De rechtszaak ging woensdag onder heel wat internatio­nale kritiek van start. Heel wat regeringen, instelling­en en beleidsmak­ers hebben al opgeroepen tot de “onmiddelli­jke en onvoorwaar­delijke” vrijlating van de mensenrech­tenactivis­ten. Ook Amnesty Internatio­nal deed de beschuldig­ingen al af als een “fictief samenraaps­el van absurde en ongegronde beschuldig­ingen.” “Van bij hun arrestatie is het duidelijk dat het om politiek gemotiveer­de vervolging­en gaat om kritische stemmen in Turkije het zwijgen op te leggen”, aldus directeur Europa John Dalhuisen. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname