Times of Suriname

Trump wil noodtoesta­nd voor de publieke gezondheid uitroepen wegens drugscrisi­s

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump wil met het oog op de almaar ernstiger wordende crisis rond het gebruik van opioïden (pijnstille­rs) en heroïne in de VS de noodtoesta­nd voor de publieke gezondheid uitroepen. Trump zal de bevoegde minister van Gezondheid, Eric Hargan, de instructie geven om een overeenkom­stige verklaring op te stellen, zei een regeringsv­ertegewoor­diger, die niet bij naam genoemd wilde worden, gisteren.

Met die stap moet sneller geld vloeien naar bestaande fondsen ter bestrijdin­g van de crisis. Trump zal het thema toelichten.

In de Verenigde Staten sterven volgens het Amerikaans­e Centrum voor Ziektebehe­ersing en Preventie (CDC) elke dag gemiddeld 91 mensen aan een overdosis opioïden. Naast heroïne behoren daartoe ook middelen, die als zware pijnstille­rs worden gebruikt.

In 2015 waren er in totaal plusminus 52.000 drugsdoden, 33.000 van hen hadden opioïden geslikt. Volgens voorlopige cijfers waren die aantallen ook in 2016 nog in stijgende lijn.

Veel patiënten in de VS zijn via verplicht voorgeschr­even pijnstille­rs als Oxycodon verslaafd geworden aan heroïne. Sinds de jaren negentig worden dat soort geneesmidd­elen in de VS erg makkelijk voorgeschr­even. Onderzoek had immers uitgewezen dat het verslaving­sgevaar helemaal niet groot was. Dat is intussen weerlegd. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname