Times of Suriname

Puigdemont trekt toespraak in na geruchten over vervroegde verkiezing­en

-

CATALONIË - Een toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont is gisteren op het laatste moment afgeblazen. Hij was volgens lokale media mogelijk van plan zelf vervroegde regionale verkiezing­en uit te schrijven.

Puigdemont zou aanvankeli­jk gistermidd­ag om 13.30 uur een verklaring afleggen, maar dat ging niet door. De Catalaanse regioreger­ing liet later weten dat de toespraak helemaal is afgeblazen. Een reden is nog niet genoemd. Ook in Catalonië bestaat verdeeldhe­id over het conflict tussen het regionale bestuur in Barcelona en de centrale regering in Madrid. De krant El Païs berichtte donderdag dat Puigdemont en andere regionale bestuurder­s, politici en separatist­ische organisati­es urenlang hebben vergaderd over de crisis.

Ze probeerden volgens de krant tevergeefs tot een gezamenlij­k standpunt te komen over de maatregele­n die het regiobestu­ur boven het hoofd hangen. Sommige prominente­n hebben naar verluidt gemengde gevoelens over het mogelijke uitroepen van de onafhankel­ijkheid.

De krant La Vanguardia berichtte dat Puigdemont van plan was om het Catalaanse parlement te ontbinden en verkiezing­en uit te schrijven in de hoop dat de centrale regering in Madrid op deze manier afziet van een plan om het bestuur over zijn regio over te nemen. De Spaanse Senaat stemt vermoedeli­jk vandaag over een pakket aan maatregele­n tegen het Catalaanse regiobestu­ur. De Catalaanse leider kan dan al zijn bevoegdhed­en kwijtraken. De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan de regering van de autonome regio te willen ontslaan. Ook wil Madrid nieuwe regionale verkiezing­en. Het is zeer de vraag of Rajoy de geplande maatregele­n opschort als Puigdemont die verkiezing­en zelf uitschrijf­t.

Zo´n stembusgan­g zou Puigdemont een uitweg kunnen bieden. Zo’n verkiezing kan de Catalaanse leider een steviger mandaat opleveren, of hem een excuus geven op te stappen.

(NU.nl/Foto: NRC)

 ??  ?? De Catalaans president Carles Puigdemont.
De Catalaans president Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname