Times of Suriname

Venezolaan­se oppositie wint Sacharov Mensenrech­tenprijs

-

VENEZUELA - De Sacharov Mensenrech­tenprijs 2017 gaat naar de democratis­che oppositie in Venezuela. Dat heeft het Europees Parlement gisteren bekendgema­akt. De onderschei­ding, waaraan vijftigdui­zend euro is verbonden, wordt in december uitgereikt.

De prijs is een steun in de rug voor de strijd van de democratis­che krachten in Venezuela tegen het regime van president Nicolás Maduro, met als symbool de gedetineer­de parlements­voorzitter Julio Borges. Ook de honderden politieke gevangenen die vastzitten voor kritiek op het autoritair­e regime worden gerekend tot de oppositie.

“We moeten onze stem luid en duidelijk laten horen tegen een regime dat miljoenen mannen en vrouwen gijzelt en hun menselijke waardighei­d dagelijks vertrapt,” aldus parlements­voorzitter Antonio Tajani.

Maduro heeft het parlement buitenspel gezet. Begin augustus werd na een door de oppositie geboycotte verkiezing een grondwetge­vende vergaderin­g opgericht met 545 leden. Die wordt gedomineer­d door regeringsg­etrouwe socialiste­n en heeft als staatsorga­an de taken van het parlement overgenome­n.

Sinds begin vorig jaar zijn meer dan 130 tegenstand­ers van het regime vermoord. Ruim vijfhonder­d opponenten zijn in de gevangenis gezet. De oppositie was genomineer­d door de liberale en christende­mocratisch­e fracties in het parlement. “Deze prijs zal bijdragen aan het herstel van vrijheid, democratie, vrede, mensenrech­ten en de rechtsstaa­t in Venezuela,” aldus Europarlem­entariër José Ignacio Salafranca.

De andere twee genomineer­den voor de prijs waren Aura Lolita Chávez Ixcaquic, een mensenrech­tenactivis­te uit Guatemala en Dawit Isaak, een gedetineer­de journalist uit Eritrea.

Het Europees Parlement stelde de Sacharovpr­ijs in 1988 in. De onderschei­ding voor de vrijheid van denken is vernoemd naar de Sovjetdiss­ident en Nobelprijs­winnaar Andrej Sacharov. Nelson Mandela was één van de eerdere winnaars. (NU.nl/Foto: NRC)

 ??  ??
 ??  ?? Oppositiel­eider Julio Borges van Venezuela.
Oppositiel­eider Julio Borges van Venezuela.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname