Times of Suriname

Pakistan: arrestatie­bevel tegen ex-premier Nawaz Sharif

-

PAKISTAN - Het Hooggerech­tshof in Pakistan heeft een arrestatie­bevel uitgevaard­igd tegen oudpremier Nawaz Sharif. Het Hof, belast met corruptieb­estrijding, zette de ministerpr­esident in juli uit zijn ambt na aanwijzing­en van corruptie en witwasseri­j in de zogenoemde ‘Panama Papers.’ Het arrestatie­bevel tegen Nawaz Sharif is uitgevaard­igd voor twee vermeende zaken van corruptie, zo verklaarde één van zijn advocaten tegenover het Franse persbureau AFP. Het Hof komt met het bevel minder dan een jaar voor de parlements­verkiezing­en in Pakistan. Nawaz Sharif werd vorige week door hetzelfde Hooggerech­tshof in staat van beschuldig­ing gesteld wegens corruptie. De oud-premier bevindt zich momenteel in Londen, waar zijn vrouw in een ziekenhuis wordt behandeld voor kanker. Sinds hij van corruptie wordt beschuldig­d, is hij nog niet in Pakistan geweest. Zijn advocaten pleiten onschuldig. De hoorzittin­g voor de oudpremier staat gepland op 3 november.

Het Hooggerech­tshof maakte in juli een eind aan de derde termijn van de Pakistaans­e premier na onthulling­en over luxe onroerend goed dat zijn familie beheert via offshorebe­drijven. De informatie kwam naar buiten via de Panama Papers, een internatio­naal onderzoek door journalist­en naar het wegsluizen van miljarden dollars naar belastingp­aradijzen door rijkelui. In het geval van Nawaz Sharif ging het om documenten van een Panamees advocatenk­antoor over financiële afspraken met klanten, onder wie zijn familie. Ook zijn dochter en schoonzoon werden vorige week aangeklaag­d. De zaak gaat over Sharifs twee eerdere termijnen aan de macht, in de jaren 90.

Door de beslissing van het Hooggerech­tshof moest Sharif zijn werkzaamhe­den als premier en parlements­lid neerleggen. De oud-premier uitte afgelopen zomer in een reeks verhitte toespraken publiekeli­jk zijn onvrede over de bestraffin­g.

Geen van de vijftien premiers in de 70-jarige geschieden­is van Pakistan slaagde er tot nu toe in zijn termijn van vijf jaar uit te zitten. Nawaz Sharif werd al driemaal gedwongen zijn post te verlaten. De eerste keer ook al vanwege een corrupties­chandaal, de tweede keer door een staatsgree­p en de derde keer na de uitspraak door het Hooggerech­tshof.

(AD/Foto: Ed)

 ??  ?? Het arrestatie­bevel tegen Nawaz Sharif is uitgevaard­igd voor twee vermeende zaken van corruptie.
Het arrestatie­bevel tegen Nawaz Sharif is uitgevaard­igd voor twee vermeende zaken van corruptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname