Times of Suriname

Belgische justitie onderzoekt mogelijke link wapenvonds­t en Bende van Nijvel

-

BELGIË - In het kanaal Brussel-Charleroi zijn in twee metalen dozen met het opschrift ‘Rijkswacht’ een riotgun, revolver en duizend stuks munitie gevonden. De Belgische justitie gaat onderzoeke­n of die van de Bende van Nijvel waren. Ook gaan duikers op zoek naar meer materiaal in het kanaal.

Dat heeft de procureur-generaal van Luik op een persconfer­entie in Brussel bekendgema­akt. De vondst werd dit voorjaar door drie jongeren gedaan. Die droegen de dozen over aan justitie nadat ze een tv-programma over de bende hadden gezien.

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren tachtig een reeks diefstalle­n en bloedige roofoverva­llen waarbij 28 doden vielen. Al snel kwam het gerucht dat leden van de rijkswacht daarbij betrokken waren, maar de daders zijn nooit gevonden.

De zaak staat weer in de belangstel­ling sinds bekend is dat de voormalige rijkswacht­er Christiaan B op zijn sterfbed aan zijn broer heeft opgebiecht dat hij het bendelid ‘De Reus’ was. Volgens meerdere getuigen bij verschille­nde roofoverva­llen had ‘een reus’ van een man de leiding bij de in militaire stijl uitgevoerd­e aanslagen. B was ook lid van een elite-commando van de rijkswacht.

In het kanaal BrusselCha­rleroi werden in 1986 vlakbij Nijvel al eens zakken met munitie, een kogelweren­d vest en een pistool opgediept. Onderzoek naar een link met de Bende van Nijvel leidde tot niets. Ook twee speciale onderzoeks­commissies kwamen niet verder.

De afgelopen dertig jaar zijn er meermaals verdachten opgepakt. De daders zijn echter nooit geïdentifi­ceerd. De zaak zou in 2015 verjaren, maar de regering heeft de termijn met tien jaar verlengd. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname