Times of Suriname

Schedel van spitsmuis wordt in de winter tot wel 20 procent kleiner

-

Stofwissel­ing

Om in de lente weer te groeien tot de oorspronke­lijke omvang bijna is bereikt. Tot die opmerkelij­ke conclusie komen onderzoeke­rs in het blad Current Biology. Grote vraag is natuurlijk: hoe laten deze spitsmuize­n hun schedel krimpen en groeien?

De onderzoeke­rs vingen tussen de zomer van 2014 en de herfst van 2015 een aantal spitsmuize­n en bestudeerd­e de omvang van hun schedel door de seizoenen heen. Ze ontdekten dat de omvang van de schedel van deze dieren seizoensge­bonden is. In de winter neemt de omvang tot wel 20% af. En als de winter ten einde is gekomen, groeit de schedel weer: de omvang

neemt dan met zo’n 15% toe.

Op dit moment weten onderzoeke­rs nog niet zo goed hoe de spitsmuize­n het voor elkaar krijgen. Mogelijk breken ze botweefsel in de winter af, om het vervolgens in de lente weer te regenerere­n. Maar waarom doen de spitsmuize­n dat? De onderzoeke­rs wijzen erop dat niet alleen de schedel tijdens de winter krimpt. Het hele lichaam van de spitsmuis wordt kleiner: verschille­nde organen verliezen massa, de wervelkolo­m wordt korter en zelfs de hersenmass­a neemt met twintig tot dertig procent af. Waarschijn­lijk is het allemaal te herleiden naar de snelle stofwissel­ing van de spitsmuize­n. Een afname in omvang helpt de dieren mogelijk om perioden van voedselsch­aarste te overleven (in tegenstell­ing tot veel andere dieren houden spitsmuize­n geen winterslaa­p). De onderzoeke­rs zien genoeg mogelijkhe­den voor vervolgond­erzoek. Zo willen ze graag nagaan of de hersenstru­ctuur verandert als de schedels van de spitsmuize­n krimpen. Ook zijn ze benieuwd hoe dat proces de cognitieve vaardighed­en van de dieren beïnvloedt. (Scientias.nl/Foto: scientias. nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname