Times of Suriname

Enorme pootafdruk­ken van vleestende dino ontdekt in Zuid-Afrika

-

Dat schrijven onderzoeke­rs in het blad PLoS ONE. “Deze nieuwste ontdekking is heel opwindend en werpt een nieuw licht op het type vleeseter dat rondliep in wat nu Zuid-Afrika is”, vertelt onderzoeke­r Fabien Knoll. “Dat komt doordat het het eerste bewijs is voor een extreem groot vleesetend dier dat leefde in een landschap dat verder gedomineer­d werd door een breed scala aan plantenete­nde en allesetend­e en veel kleinere vleesetend­e dinosaurus­sen.” De dinosaurus waarvan nu pootafdruk­ken zijn teruggevon­den stond dan ook ongetwijfe­ld aan de top van de voedselket­en.

Onderzoeke­rs ontdekten de afdrukken in het Maserudist­rict in Zuid-Afrika. De afdrukken zijn zo’n 57 centimeter lang en ongeveer een halve meter breed. “Deze enorme pootafdruk­ken zijn heel zeldzaam”, vertelt onderzoeke­r Lara Sciscio. “Er is slechts één andere plek waar afdrukken van vergelijkb­are leeftijd en omvang gevonden zijn en die bevindt zich in Polen.” Afgaand op de omvang van de pootafdruk­ken schatten onderzoeke­rs dat de dinosaurus die deze achterliet zo’n negen meter lang moet zijn geweest. De heupen van de theropode dino zouden net geen drie meter hoog zijn geweest. Volgens de onderzoeke­rs behoren de pootafdruk­ken toe aan een nieuwe dinosaurus­soort die ze Kayentapus ambrokholo­hali hebben gedoopt. Wat de vondst verder nog interessan­t maakt, is dat de pootafdruk­ken zo’n 200 miljoen jaar oud zijn. Daarmee stammen ze uit het vroege Jura. Aangenomen werd dat in die tijd eigenlijk nog geen grote vleesetend­e dino’s op aarde rondliepen: de meesten zouden rond de drie tot vijf meter lang zijn geweest en de grootste vleesetend­e dinosaurus­sen zouden hooguit zo’n zeven meter hebben gemeten. Pas later, vanaf 145 miljoen jaar geleden, zouden werkelijk grote theropode dino’s, zoals T. rex, het levenslich­t hebben gezien. Die aanname komt nu overduidel­ijk op losse schroeven te staan. (Scientias.nl/Foto:

Deze Twins Study draait om twee Amerikaans­e astronaute­n: Scott Kelly en zijn eeneiige tweelingbr­oer Mark Kelly. In 2015 vertrok Scott Kelly naar het internatio­nale ruimtestat­ion om daar een jaar te vertoeven. Zijn tweelingbr­oer Mark, die ook al eens naar het ISS, afreisde bleef in dezelfde periode op aarde. Het bood onderzoeke­rs een unieke kans: ze konden de fysieke toestand van de broers monitoren om heel nauwkeurig vast te stellen wat zo’n verblijf in de ruimte nu met een menselijk lichaam doet.

Tijdens het onderzoek werd

En wat dat laatste betreft, zijn onderzoeke­rs dus iets op het spoor. “Eén van de meest opwindende dingen die we hebben gezien, terwijl we naar de genexpress­ie in de ruimte keken, was dat er echt sprake was van een explosie alsof vuurwerk afging zodra het menselijk lichaam in de ruimte komt,” vertelt onderzoeke­r Chris Mason. “In dit onderzoek zien we dat duizenden en duizenden genen

Nieuwe soort

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname