Times of Suriname

ESO geeft één van de grootste opnames ooit vrij

-

Op de 2,3 gigapixelf­oto vechten ontelbaar veel sterrenste­lsels om de aandacht. Op een foto schittert het Fornaxclus­ter. Het is volgens ESO “één van de rijkst en dichtstbij­zijnde samenschol­ingen van sterrenste­lsels in de Melkweg.”

Het cluster bestaat uit ontelbaar veel sterrenste­lsels. Sommige van die stelsels zijn slechts een stipje op de foto. Anderen treden meer op de voorgrond. Eén van de sterrenste­lsels die de aandacht trekt, is NGC 1316. Het sterrenste­lsel heeft een veelbewoge­n leven achter de rug. Zo is het ontstaan door het samensmelt­en van meerdere kleine sterrenste­lsels. Die samensmelt­ingen hebben niet alleen de structuur van het stelsel op de schop genomen, maar ook geleid tot een instroom van gas waar het superzware zwarte gat in het hart van NGC 1316 wel raad mee weet.

NGC 1316 is in de ogen van onderzoeke­rs ook interessan­t omdat het vier supernova’s van type Ia herbergt. Deze supernova’s kunnen gebruikt worden om de afstand tussen ons en het sterrenste­lsel te bepalen. In dit geval komt die afstand uit op zo’n 60 miljoen lichtjaar. De prachtige opname van NGC 1316 en omgeving is gemaakt door de VLT Survey Telescope in Chili. (Scientias.nl/Foto:scientias. nl)

Waar komt die angst vandaan? Sommige onderzoeke­rs denken dat het aangeleerd gedrag is. We zien als kind hoe onze moeder een gilletje slaakt als ze een spin in de hoek van de keuken ontwaart en het leed is geschied. Andere onderzoeke­rs vermoeden dat het aangeboren is. Hoe het precies zit, bleef echter in nevelen gehuld. Want de meeste experiment­en naar arachnofob­ie maakten gebruik van volwassene­n en/of oudere kinderen. En als er al kinderen deelnamen, werd er alleen gekeken of zij spinnen sneller spotten dan andere organismen of objecten en niet of zij een lichamelij­ke angstreact­ie vertoonden zodra zij een spin zagen.

Duitse en Zweedse onderzoeke­rs brengen daar nu echter veranderin­g in. Zij zijn gaan experiment­eren met echt jonge proefperso­nen: kinderen van zes maanden oud. En die experiment­en wijzen uit dat zelfs deze jonge kinderen een stressreac­tie vertonen zodra zij een spin zien. En dat gedrag kan volgens de onderzoeke­rs onmogelijk aangeleerd zijn. Want de baby’s zijn nog heel immobiel en hebben dus weinig gelegenhei­d gehad om te leren dat spinnen gevaarlijk kunnen zijn.

Er is volgens de onderzoeke­rs dan ook maar één conclusie mogelijk. “Wij concludere­n dat angst voor slangen of spinnen een evolutiona­ire oorsprong heeft”, aldus Hoehl. De reacties die in het brein ontstaan als we een spin of slang zien, al is het maar op een foto, stellen ons in staat om deze organismen extra snel te identifice­ren en er dus ook snel op te reageren. Door

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname