Times of Suriname

Bisdom ondersteun­t nationale conferenti­e Comité Slachtoffe­rs Politiek Geweld niet

-

PARAMARIBO - Het Bisdom van Paramaribo heeft besloten om de nationale conferenti­e van het Comité Slachtoffe­rs Politiek Geweld niet te ondersteun­en. De conferenti­e wordt op 6 december gehouden.

In een verklaring geeft het bisdom aan dat het organisere­n van een nationale conferenti­e over de thema’s, dialoog en verzoening op de vooravond van de 35e herdenking van de 8 decembermo­orden getuigt van gebrek aan respect voor de slachtoffe­rs van 8 december 1982 en hun nabestaand­en.

Zo reageert bisschop Karel Choennie op een brief van het Comité Nabestaand­en en Slachtoffe­rs Politiek Geweld ,waarin hij wordt uitgenodig­d te participer­en aan de conferenti­e. Choennie betreurt de organisati­e van de conferenti­e ‘ten zeerste’ en meldt dat het Bisdom Paramaribo dit evenement niet ondersteun­t en daar ook niet aan zal participer­en.

In de verklaring geeft de christelij­ke kerkleider aan, de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht in het sedert 30 november 2007 aanhangig gemaakte strafzaak in de 8 decembermo­orden te respectere­n en voorstande­r te zijn van de ongehinder­de voortzetti­ng en afronding van dit proces. “Voor ons geldt onherroepe­lijk dat elke vorm van bijdrage aan het proces van waarheidsv­inding en gerechtigh­eid moet plaatsvind­en binnen de constituti­onele contouren van ons land. Deze voorwaarde geldt derhalve voor ons als fundamente­le vereiste voor een eventuele samenwerki­ng met uw comité.”

“Echter bestaat er precies over deze voorwaarde een belangrijk meningsver­schil zoals u aangeeft onder punt 2 in uw schrijven tussen het bisdom en uw comité, en dit maakt een samenwerki­ng met u voor ons op dit moment onmogelijk. Indien in de toekomst u van mening verandert over deze voorwaarde, kunnen wij een eventuele samenwerki­ng in heroverweg­ing nemen”, aldus de geestelijk­e leider.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname