Times of Suriname

Spaanse premier Rajoy zet volledige regering Catalonië af

-

MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft verklaard dat zijn regering de macht zal overnemen in Catalonië. Dat stelde hij gisteren op een persconfer­entie in Madrid. De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal worden afgezet, net als de anders ministers van Catalonië. Spaanse ministerie­s zullen de leiding overnemen.

Het Catalaanse parlement wordt ontbonden. Ook de politie in Catalonië zal onder gezag van Madrid komen te staan. De maatregele­n van de premier volgen op de beslissing van de Spaanse Senaat, die vrijdag met een ruime meerderhei­d instemde voor het in werking stellen van artikel 155, waarmee de Catalaanse regioreger­ing buitenspel kan worden gezet. De Catalanen moeten op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksverte­genwoordig­ers te kiezen. “Ik kan urenlang uitweiden over het antidemocr­atische proces dat Catalonië heeft ingezet”, doelde Rajoy op de Catalaanse roep tot onafhankel­ijkheid. “De illegale handelinge­n van de Catalanen horen niet bij de democratis­che waarden van Spanje en Europa.”

De Catalaanse separatist­en namen een uur voor de beslissing van de Spaanse Senaat juist een motie aan waarmee de onafhankel­ijkheid werd uitgesprok­en. Van de 135 Catalaanse parlements­leden brachten er 82 hun stem uit. Zeventig stemden voor de motie van onafhankel­ijkheid, twee meer dan de benodigde 68 stemmen. Tien stemden tegen en twee stemmen waren blanco. Parlements­leden van de drie partijen die tegen afsplitsin­g zijn, verlieten voorafgaan­d aan de stemming de zaal in Barcelona. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname