Times of Suriname

)aPiOie 5aPdaW 0isier schenNW archieven aan 1$6

-

3$R$M$R,%2 2ver het staatsgebe­uren tijdens de militaire periode komt er wat meer informatie vrij. Dit dankzij de persoonlij­ke aantekenin­gen, documen ten en beeldmater­iaal van gewezen president /achmi persad µ)red¶ Ramdat Misier die president van 6uriname was van tot en met . De weduwe van de in overleden e[ president schonk gisteren officieel een reeks documenten aan het 1ationaal $rchief 6uriname 1$6 .

9anwege de scherpe cen suur en het wakend oog van het militair gezag werd er tijdens de militaire periode zeer weinig prijsgegev­en over regeringsa­angelegenh­e den. 9olgens Hilda Ramdat Misier Dewanchand zijn tij den veranderd. 2ok vindt de bijna jarige gewezen pre sidentsvro­uwe de tijd rijp om emotioneel los te laten van enkele persoonlij­ke aanteke ningen, boeken en documen ten van haar echtgenote. =ij heeft ook een hoop niet eer der gepublicee­rde foto¶s van haar man in de hoedanighe­id van staatsman waarop onder andere interactie­s tussen hem en de gewezen legerleidi­ng te zien zijn. Met sommige foto¶s hebben de vrouw en de rest van de familie nog een emotionele binding, maar zij beloven in tijd ook dit mate riaal ter beschikkin­g te stel len van het 1$6.

9olgens nationaal archivaris Rita 7jin )ooh is de donatie van de familie Ramdat Mi sier van onschatbar­e nationa le waarde. ³Er is heel weinig bekend over die periode. Het draagt zeker bij aan de ken nis over hoe het aan toe ging. Het kan aangewend worden als bron´, zegt de 1$6 di recteur. Ramdat Misier heeft ook aan de basis gestaan van de rechterlij­ke macht in 6uri name. 1a de onafhankel­ijk heid van 6uriname voegde hij zich bij het Hof van -usti tie in 6uriname en klom door naar waarnemend president van het Hof. Hij nam grond wettelijk de taken van de president van de Republiek over, nadat president Henk &hin $ 6en opstapte na een conflict met de legerleidi­ng. 2ok in deze tijd en zijn peri ode bij de rechterlij­ke macht heeft Ramdat Misier het een en ander vastgelegd die jaren door zijn nabestaand­en werd bewaard. ³6tudenten, juris ten in opleiding en praktise rende juristen zullen vanaf vandaag toegang hebben tot de bibliothee­k en geschrifte­n van )red´, zegt de weduwe Ramdat Misier Dewanchand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname