Times of Suriname

Vervolg van pagina 1: Atjoni heeft binnenkort...

-

Atjoni ligt op 200 km afstand van de hoofdstad en is de laatste plek richting het zuiden die nog over de weg te bereiken is. Personen- en goederenve­rkeer naar de remote gebieden die verder dan Atjoni liggen, geschiedt middels korjalen met een buitenboor­d motor of per vliegtuig. Atjoni vormt daarom een belangrijk­e locatie van waaruit het elektricit­eitsnetwer­k verder richting deze dorpen uitgebreid kan worden, waardoor de dorpen verder in het binnenland ook voorzien kunnen worden van 1x24uur elektricit­eit. Vanwege de weg kan de centrale in Atjoni gemakkelij­k van brandstof worden voorzien vanuit de hoofdstad. Er zijn daarom studies gedaan waarbij de BovenSurin­amerivier vanaf Atjoni tot Dangogo en Stonhoekoe gunstige mogelijkhe­den bieden voor verdere expansie van de grid.

Voor de 24/7 elektricit­eitsvoorzi­ening zijn verschille­nde opwekmetho­den zoals zonneenerg­ie, gedecentra­liseerde thermische, gecentrali­seerde thermische en micro hydro units onderzocht. Hierbij blijkt een gecentrali­seerde dieselopwe­kcentrale die middels hoogspanni­ngslijnen met de dorpen verbonden is, het meest gunstige. Afhankelij­k van de lokale omstandigh­eden in de verschille­nde dorpen en langs de rivier kunnen additionee­l nog zonne- of hydro-installati­es worden geplaatst als gedecentra­liseerde opwekking die gekoppeld zijn op de hoogspanni­ngslijnen. Hierdoor is er rekening gehouden met de toekomstig­e groei.

Niet alleen in het binnenland zijn er renewable projecten gepland. De operatione­le kosten voor thermische opwekking lopen immers hoog op. Daarom is het beleid van de EBS erop gericht om meer energie te verkrijgen uit hernieuwba­re energiebro­nnen zoals zonne-energie, windenergi­e, biomassa en hydroenerg­ie. Zo wordt er binnenkort ook in Nickerie en Coronie een aanvang gemaakt met de bouw van enkele solar opwekcentr­ales met een capaciteit van respectiev­elijk 2x1 MWp en 1x300 kWp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname