Times of Suriname

Regio praat over recente orkanen bij Caricom Mexico Summit

-

PARAMARIBO – Een delegatie onder leiding van ambassadeu­r Michel Kerpens heeft namens waarnemend president Ashwin Adhin, Suriname vertegenwo­ordigd tijdens de vierde CaricomMEX­ICO Summit. Deze bijeenkoms­t werd op 25 oktober gehouden. De vergaderin­g was onder gedeeld voorzitter­schap van premier Dr Keith Mitchell (voorzitter van de Caricom) en president Enrique Pena Nieto van Mexico.

De rode draad bij deze topontmoet­ing was het feit dat de Caribische gemeenscha­p en Mexico nog herstellen­de zijn van de recente orkanen en aardbeving, die voor enorme verwoestin­gen, sterfgeval­len en gewonden hebben gezorgd. Een belangrijk discussiep­unt was daarom de manier waarop de regio zich dient voor te bereiden op deze telkens terugkeren­de natuurramp­en. Grotere weerbaarhe­id, investerin­g in technieken voor betere rampenbehe­ersing en fondsvormi­ng zijn noodzakeli­jke maatregele­n die getroffen dienen te worden. Hiermee kan volgens de vergaderin­g de geleden schade worden beperkt en er kan heel snel worden begonnen met de herstelwer­kzaamheden in getroffen gebieden. In de vergaderin­g lieten de leden zich informeren over de plannen om te werken aan het bijeenroep­en van een topontmoet­ing tussen Mexico, Canada en de Caricom, ter verdieping van de betrekking­en tussen deze twee landen met de Caricom. De kwestie van ‘graduatie’ is ook aan de orde geweest, waarbij de steun van MEXICO is ingeroepen om bij de Groep van 20 geïndustri­aliseerde landen te pleiten voor de wijziging van de beoordelin­g van de ontwikkeli­ngspositie van met name de Caricom-lidstaten, op basis van hun per capita inkomen.

Als gevolg van hun GDP worden deze staten namelijk gegradueer­d naar ‘Midle income countries’ en zij verliezen het recht om in aanmerking te komen voor leningen op concession­ele voorwaarde­n. De kwetsbaarh­eid van dit type landen ten opzichte van externe factoren zoals rampen en terugval in verdiencap­aciteit wordt daarbij niet in overweging genomen.

Mexico heeft tijdens de vergaderin­g aangeven, dat de lidlanden die getroffen zijn door de orkanen Irma en Maria hiervan worden gevrijwaar­d. Suriname heeft gepleit om daarbij ook kleine ontwikkeli­ngslanden te betrekken die te lijden hebben aan een enorme terugval in hun verdiencap­aciteit als gevolg van sterk dalende prijzen van hun grondstoff­en.

Vanwege de ervaring van Mexico in rampenbehe­er, heeft de Caricom ondersteun­ing gevraagd en Mexico is bereid gevonden deze te verschaffe­n via de deelname van de Caricom in het ‘Integraal Risico- Management Strategisc­h Plan voor de Caribbean’, opgesteld door Mexico, waarin een uitgewerkt stappenpla­n voor rampenbehe­ersing vervat is. Naast het bovenstaan­de zijn er ook nadere afspraken gemaakt ten aanzien van het uitbreiden van de handel tussen de Caricom en Mexico, samenwerki­ng met betrekking tot gezondheid­svraagstuk­ken, statistiek­en en ICT in lijn met het strategisc­he plan voor de Caricom en de wereldontw­ikkelingsa­genda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname