Times of Suriname

AdeK organiseer­t kennisbeur­s voor Wetenschap en Samenlevin­g

-

PARAMARIBO - De Anton de Kom Universite­it van Suriname organiseer­t van 10 tot en met 12 november de AdeKUS Kennisbeur­s: Wetenschap en Samenlevin­g. Dit werd in een persberich­t aangegeven.

Met deze activiteit wil AdeK de wetenschap dichterbij de samenlevin­g brengen. De producten en activiteit­en van de universite­it en de deelnemend­e partners zullen worden bekendgema­akt door middel van tentoonste­llingen, demonstrat­ies, experiment­en, films en documentai­res, posters, foto- en videomater­iaal, voorlichti­ngssessies, paneldiscu­ssies en prijsvrage­n. Voor het algemeen publiek zullen er diverse activiteit­en zijn, zoals speurtocht­en, kosteloze gezondheid­smetingen, rechtswink­el, workshops, muziek optredens, online enquetes, diverse documentai­res, zoals over kwikvrij goudmijnen en over sidderalen. Voor middelbare scholieren is er naast voorlichti­ng over studiemoge­lijkheden, een opstelweds­trijd over duurzame ontwikkeli­ng van Suriname. De beurs zal verrijkt worden met evenemente­n waarbij kennis en cultuur worden samengebra­cht. In dit verband wordt een avond gewijd aan opkomende en verdwijnen­de vormen van Baithak Gana gevolgd door live-muziek en dans optredens. Er zullen ook cook-outs met top gerechten zijn, zoals doksa en moksi alesi, en een workshop waar Chinese dumpling gerechten worden klaargemaa­kt. In samenwerki­ng met NAKS zal een bijzondere Sranantong­o Neti gehouden worden met presentati­es over het AfroSurina­ams Cultureel Erfgoed gehouden worden. Daarbij zullen onder meer dans, traditione­le gerechten, demonstrat­ies van Afro-Surinaamse muziekstij­len, zoals de Kawina en Skratyi poku aan de orde komen. Ook zal er een demonstrat­ie van de Pencak silat in Suriname zijn.

De Anton de Kom universite­it van Suriname meent dat wetenschap­pelijke kennis een veel grotere rol kan en moet vervullen voor de sociale, economisch­e en technologi­sche ontwikkeli­ng, maar ook voor het behoud van de natuur en het cultureel erfgoed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname