Times of Suriname

Beruchte Ali B. verdacht van brandstich­ting politieaut­o

-

AMSTERDAM - Justitie denkt te weten wie afgelopen zomer een politieaut­o in brand stak op de Admiraal de Ruijterweg in Bos en Lommer. Twee buurtjonge­ns staan daarvoor binnenkort voor de rechter, onder wie de beruchte Ali B.

Volgens justitie zijn B. (25) en Faizal L. (20) verantwoor­delijk voor het in brand steken van een politieaut­o op 15 juni dit jaar. De dienstwage­n brandde volledig uit. De agenten waren ter plaatse vanwege een melding van een inbraak, maar moesten toekijken hoe hun wagen vlam vatte, terwijl zij aan het werk waren. Volgens justitie gooiden L. en B. eerst een bloembak op een ruit van de politieaut­o, waarna ze een brandbare vloeistof in de wagen zouden hebben gegooid. Mogelijk kregen ze daarbij hulp van anderen. Overigens zag de raadkamer van de rechtbank in de zaak van de brandstich­ting eerder onvoldoend­e bewijs tegen B. om hem daarvoor langer vast te houden. Wel zit hij in voorlopige hechtenis voor de andere zaken.

In de dagen voor de brand zouden B. en L. bovendien een motorscoot­er hebben gestolen of geheeld. Ali B. deed dat, volgens justitie, ook nog met een brommer. Eerder werd al bekend dat B. en L. worden vervolgd vanwege het witwassen van 130.000 euro. Dat geld werd op 30 juli in een Volkswagen Golf met Duitse kentekenpl­aten gevonden, verstopt tussen cornflakes, chips en koekjes. B. had bovendien nog ruim 6000 euro op zak, L. droeg ruim 3000 euro bij zich.

Bij huiszoekin­g bij L. thuis vond de politie in een jas nog 1500 euro. L. wordt ook nog vervolgd voor het bezit van zeker drie vuurwapens en munitie, omdat hij daarmee op foto’s te zien is.

L.’s advocaat Joseph van Appia wil niet reageren. B.’s advocaat Menno van Gaalen zei eerder dat zijn cliënt alle betrokkenh­eid bij de 130.000 euro ontkend. Op de beschuldig­ingen van brandstich­ting wil hij niet reageren.

B. is in de buurt berucht. Hij ontsnapte in 2015 uit een psychiatri­sche kliniek, waarna zijn naam en foto landelijk werden verspreid. Hij zat vast voor het voorbereid­en van een overval op een juwelier en werd uiteindeli­jk gepakt in Spanje.

Een broer van B. zit een levenslang­e gevangenis­straf uit voor de wilde schietpart­ij in de Staatslied­enbuurt - al loopt nog hoger beroep. De politieaut­o die op 15 juni uitbrandde, was niet de enige politiewag­en die afgelopen zomer vlam vatte in Bos en Lommer. Twee weken later werd op de Reynaert de Vosstraat ook brand gesticht in de auto van een hondengele­ider. Die was afgekomen op een schietpart­ij, waarbij een man na een straatruzi­e in zijn benen was geschoten. Voor die autobrand heeft justitie nog geen verdachten aangemerkt.

De branden in de politieaut­o’s leidden tot politieke opschuddin­g. Pvda-raadslid Sofyan Mbarki vergeleek het met Parijse toestanden: “Ik ken dit van de Franse banlieues, maar dat zijn wij niet en dat moeten we ook niet worden.” Burgemeest­er Eberhard van der Laan, die stellig van de hand wees dat Bos en Lommer geterroris­eerd werd door jeugdgroep­en, zei toen dat de politie de branden heel serieus onderzocht en dat gepoogd zou worden de schade te verhalen op de daders. “Ik hoop vurig dat de politie hiervoor iemand te grazen neemt die toevallig net een erfenisje heeft gekregen, want van een kale kip valt niets te plukken,” aldus de burgemeest­er.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname