Times of Suriname

GroenLinks verbaasd over commotie ‘geheime operatie’ Van der Laan

-

AMSTERDAM - De fractie van GroenLinks in de Amsterdams­e gemeentera­ad is zeer verbaasd over alle ophef over een campagne van de onlangs overleden burgemeest­er Eberhard van der Laan tegen radicalise­ring. De partij stelt dat het project in maart al in de raad besproken is.

Weekblad Elsevier meldt zondag op basis van vertrouwel­ijke stukken en gesprekken met betrokkene­n over een geheim project dat zou zijn opgezet in opdracht van de onlangs overleden burgemeest­er Eberhard van der Laan. Volgens het blad werden de raad en wethouders er niet over geïnformee­rd. Diverse partijen stellen dat dit “bizar” en “onbegrijpe­lijk” is en spreken zelfs van een “spionagero­man”. Maar fractielei­der Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt alle ophef ‘hijgerig’ en onterecht. “De raad heeft er afgelopen maart over gesproken met toenmalige locoburgem­eester Kajsa Ollongren. Sommige partijen waren enthousias­t over online strategie, andere minder”, zegt hij.

“Nu vol mee gaan speculeren en doen alsof we niets wisten past niet bij een raadslid”, aldus Groot Wassink op Twitter. ‘’Dat raadsleden nu verbijster­d zijn dat er online iets gedaan werd en doen alsof de raad van niets wist zegt vooral iets over hun geheugen en gretigheid om te speculeren.” Sinds afgelopen week is wethouder Eric van der Burg van de VVD locoburgem­eester. Hij nam het stokje over van Ollongren (D66), die is beëdigd als minister van Binnenland­se Zaken.

Volgens Elsevier droeg het project waar de raad niets over te horen kreeg de codenaam Grijze Campagne. Het idee was om jongeren met YouTube-filmpjes weg te houden van radicalism­e. In de video’s vertelt een Marokkaans­e Amsterdamm­er over zijn problemen. Voor de kijker is niet duidelijk dat hij een acteur is en dat hij voor de gemeente werkt.

Het weekblad schrijft dat Van der Laan uiteindeli­jk onenigheid kreeg met de verantwoor­delijke ambtenaren. Het strafontsl­ag van ambtenaar Saadia A.T. zou met het project samenhange­n. De gemeente deed aangifte tegen haar vanwege belangenve­rstrengeli­ng en fraude. Maar een betrokkene zegt tegen Elsevier dat zij “niet eens bevoegdhed­en had om opdrachten te verstrekke­n of mensen in te huren zonder toestemmin­g van anderen”.

Een woordvoerd­er van het gemeentebe­stuur liet zondag weten dat de “aannames en conclusies in de berichtgev­ing van Elsevier vragen om een zorgvuldig­e reactie. Daarom zetten we de komende dagen eerst de feiten op een rij. De locoburgem­eester bespreekt de actuele situatie donderdag met de gemeentera­ad”.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname