Times of Suriname

Oud-campagnele­ider Trump meldt zich bij autoriteit­en om Ruslandond­erzoek

-

VS - Paul Manafort, de oud-campagnele­ider van de Amerikaans­e president Donald Trump wordt in kader van het Ruslandond­erzoek beschuldig­d van 12 punten waaronder samenzweri­ng tegen de VS, het witwassen van geld en het overtreden van verschille­nde lobby- en bankregels.

Manafort heeft zichzelf gisterocht­end gemeld bij de autoriteit­en voor het onderzoek naar de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in 2016. De aanklacht tegen de hooggeplaa­tste voormalig medewerker van de president is de start van een nieuwe fase van het onderzoek geleid door de speciale aanklager Robert Mueller. De 68-jarige Manafort werkte in 2016 van juni tot en met augustus voor Trump.

Manafort nam ontslag toen er berichten verschenen dat hij miljoenen dollars zou hebben gekregen van een proRussisc­he partij in Oekraïne. Mueller zou onderzoek hebben gedaan naar de financiën van Manafort en naar het werk dat de adviseur voor de Oekraëense partij deed.

Ook de voormalige zakenpartn­er van Manafort, Rick Gates, heeft zich gemeld. De naam van de 61-jarige Gates komt voor op verscheide­ne documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenliede­n in Oost-Europa, ontdekte The New York Times. Mueller werd in mei, vlak na het ontslag van FBI-directeur James Comey, aangesteld om onderzoek te doen naar pogingen van Rusland de verkiezing­en te beïnvloede­n. En om na te gaan of er sprake was van samenzweri­ng met het campagnete­am van Trump.

Ook onderzoekt hij of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. De president heeft alle betrokkenh­eid bij de Russische inmenging van de verkiezing tot dusver ontkend.

Trump probeerde zondag nog de aandacht te verschuive­n naar zijn concurrent tijdens de verkiezing­en: Hillary Clinton. Daarmee verwees de president waarschijn­lijk naar nieuwe onderzoeke­n door het Witte Huis naar de emailaffai­re rondom Clinton en een uraniumdea­l met Rusland, die werd uitgevoerd tijdens het presidents­chap van Barack Obama.

In verschille­nde berichten op Twitter maakte Trump duidelijk dat hij vindt dat Clinton harder aangepakt moet worden. Hij zei dat hij nog nooit zo’n eenheid en woede heeft gezien bij de Republikei­nen als het gaat om, in zijn ogen, slechte aanpak van Clinton. “DOE IETS!”, zegt Trump op het sociale netwerk. Onduidelij­k is op wie Trump zich richtte of wat er precies gedaan zou moeten worden, maar critici stellen dat de president het onderzoek probeert te beïnvloede­n, schrijft The New York Times. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname