Times of Suriname

Puerto Rico zit vermoedeli­jk nog maanden zonder stroom

-

PUERTO RICO - Het door de orkaan Maria getroffen Amerikaans­e eiland Puerto Rico zit vermoedeli­jk nog maanden zonder stroom. De overheid heeft een contract met het bedrijf dat de voorzienin­gen zou gaan herstellen ontbonden.

Driekwart van Puerto Rico zit inmiddels vijf weken zonder stroom. De infrastruc­tuur op het eiland werd zwaar aangetast.

Prepa, de energiemaa­tschappij die verantwoor­delijk is voor de stroomvoor­ziening op het eiland, had een contract afgesloten met het bedrijf Whitefish uit Montana om de elektricit­eit weer aan te gaan leggen. Maar het contract kwam deze week onder vuur te liggen.

Het uurloon van de medewerker­s kwam volgens het contract neer op tussen de 188 en 440 dollar. Veel inwoners vonden dit een bizar bedrag, zeker gezien het feit dat het eiland in grote financiële problemen verkeert. Bovendien rees er twijfel of het bedrijf, dat officieel slechts twee mensen in dienst heeft, de klus wel zou kunnen klaren. Daarnaast was voor het contract geen openbare aanbestedi­ng georganise­erd, iets dat wettelijk gezien wel zou moeten. De ontbinding van het contract betekent dat het grootste deel van de 3,4 miljoen inwoners van het eiland nog wekenlang zonder stroom zit.

De overheid sprak vorige week de hoop uit dat in december, over anderhalve maand, 95 procent van alle inwoners weer stroom zouden hebben. Maar de kans dat dit wordt gehaald, lijkt nu nihil.

Het is een volgende tegenslag voor het eiland. De hulpverlen­ing na de orkaan kwam heel traag op gang, wat president Donald Trump op veel kritiek kwam te staan. Trump zelf stelde overigens dat alle hulpverlen­ing volgens plan was verlopen en dat het eiland eerst maar zijn financiële problemen op orde moet krijgen. (NU.nl)

 ??  ?? Deense uitvinder Peter Madsen verklaarde eerder dat Wall overleed nadat de luikenkap van de onderzeeër per ongeluk op haar hoofd viel toen hij het vasthield.
Deense uitvinder Peter Madsen verklaarde eerder dat Wall overleed nadat de luikenkap van de onderzeeër per ongeluk op haar hoofd viel toen hij het vasthield.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname