Times of Suriname

Spaanse aanklager wil Catalaanse politici vervolgen voor rebellie

-

SPANJE - De Spaanse aanklager heeft gisteren laten weten de Catalaanse politici die achter het onafhankel­ijkheidsre­ferendum zaten te willen vervolgen, voor onder meer rebellie en opruiing tegen Spanje.

Onder hen is ook de regionale leider Carles Puigdemont, die gistermidd­ag in Brussel een verklaring zal afleggen, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Volgens de krant zijn ook andere ontslagen leden van de Catalaanse regering in Brussel. De procureur-generaal Jose Manuel Maza zegt dat het Catalaanse parlement ook vervolgd moet worden voor het misbruiken van belastingg­eld.

Volgens de Spaanse wet moet een rechter zich nu buigen of de Catalaanse bestuurder­s inderdaad moeten worden vervolgd. Maza vroeg de rechter om de Catalaanse politici op te roepen om te getuigen. Het is nog onduidelij­k of de verdachten ook worden opgepakt.

Het parlement van Catalonië heeft zijn reguliere zitting voor dinsdag afgeblazen. De Spaanse regering besloot vrijdag het parlement van Catalonië te ontbinden.

Het parlement, aldus een woordvoerd­er maandag, accepteert dat besluit. Enkele Catalaanse bestuurder­s lieten in het weekeinde weten dat zij zich van hun ontslag niets zouden aantrekken, maar daarvan was maandag vooralsnog weinig te merken.

Het is nog onduidelij­k waarom Puigdemont in Brussel is. De Belgische staatssecr­etaris Theo Francken (Asiel en Migratie) stelde eerder dat de Catalaanse leider in theorie politiek asiel zou kunnen aanvragen in België. “Het is niet aan mij om een welkomstco­mité te organisere­n, dat zou er wel wat over zijn, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk,” stelde hij volgens Belgische media. Premier Charles Michel vroeg zijn staatssecr­etaris daarop “geen olie op het vuur te gooien.” Michel liet persbureau Belga zondag weten dat een mogelijk asiel voor Puigdemont niet aan de orde is. “We herhalen onze oproep tot dialoog”, aldus de premier.

De Catalaanse regering riep vrijdag de onafhankel­ijkheid uit. Zondag gingen honderddui­zenden mensen in Barcelona de straat op om hun steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. De Catalanen zijn verdeeld over de toekomst. Zowel voor- als tegenstand­ers van afscheidin­g slaagden er eerder in mensenmass­a’s op de been te brengen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname