Times of Suriname

Vier burgers en politieage­nt gedood bij protesten in Goma

-

CONGO - In de stad Goma werden gisteren vier burgers en een politieage­nt gedood. Dat gebeurde bij een betoging in het oosten van de Democratis­che Republiek Congo waartoe burgerorga­nisaties hadden opgeroepen, tegen president Joseph Kabila. “Kabila zal 80 miljoen Congolezen moeten vermoorden als hij na december 2017 aan de macht wil blijven. Het verzet in Goma is begonnen”, schreef de jongerenbe­weging Lucha (Lutte pour la Changement) op Twitter. Congo wordt geteisterd door een diepe politieke crisis omdat president Kabila nog altijd aan de macht is, terwijl zijn mandaat al sinds eind december 2016 afgelopen is. De grondwet verbiedt hem om zich opnieuw kandidaat te stellen, en Kabila weigerde nieuwe verkiezing­en uit te schrijven.

Een politiek akkoord dat er na bemiddelin­g van de Congolese bisschoppe­n kwam voorzag in verkiezing­en eind 2017, maar eerder deze maand stelde de kiescommis­sie dat die ten vroegste begin 2019 zullen plaatsvind­en.

De Amerikaans­e ambassadri­ce bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, riep Kinshasa vrijdag op om nog in 2018 verkiezing­en te organisere­n, een voorstel dat door Lucha werd afgewezen. “Wij volgen de logica van verkiezing­en in 2018 niet. Dat moet voor iedereen duidelijk zijn! Verkiezing­en in 2017 of een overgangsf­ase zonder Kabila!”, schreef Fred Bauma, een van de leiders van Lucha op Twitter. (HLN/ Foto: NRC)

 ??  ?? De betogers protesteer­den tegen president van de Democratis­che Republiek Joseph Kabila.
De betogers protesteer­den tegen president van de Democratis­che Republiek Joseph Kabila.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname