Times of Suriname

Vier mensen aangehoude­n in België om verijdelde aanslag in Thalys

-

BELGIË - In België zijn gisteren vier personen aangehoude­n in verband met de verijdelde aanslag in een hogesnelhe­idstrein Thalys in 2015.

Gisterocht­end vonden in Molenbeek, Anderlecht en Laken huiszoekin­gen plaats, melden verschille­nde Belgische media op basis van het federaal parket. Ook zijn er invallen geweest in de gevangenis­sen van Andenne en Marche-enFamenne. Vier mensen zijn meegenomen voor verhoor. Er zijn geen explosieve­n of wapens aangetroff­en. Volgens de Vlaamse tvzenders VRT en VTM is één van de opgepakte mannen Youssef S. Hij zou in zijn huis in Laken onderdak hebben geboden aan de 25-jarige Thalys-terrorist Ayoub el-Khazzani.

De 27-jarige Marokkaan stapte op 21 augustus zwaarbewap­end op station Brussel-Zuid aan boord van de trein uit Amsterdam en verschool zich in het toilet. Net voorbij de Franse grens kwam hij er met de wapens uit, maar werd direct door drie alerte Amerikaans­e passagiers overmeeste­rd. Vier mensen raakten gewond. Hij werd in Arras aan de Franse politie overgedrag­en.

Ook zou S. in de zomer vóór de aanslagen in Parijs eind november 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud hebben gehuisvest. Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij werd vijf dagen na die aanslagen na een klopjacht in een Parijse voorstad door de politie doodgescho­ten.

Ayoub El Khazzani bekende vorig jaar dat hij een jihadist is en een aanslag wilde plegen in de trein van Amsterdam naar Parijs. Hij heeft evenwel betoogd beslist nooit van plan te zijn geweest een slachting onder burgers aan te richten.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname