Times of Suriname

Olieprijs schiet door 60 US

-

SAUDI ARABIE - De olieprijs is boven 60 US dollars per vat gekomen. Dat is voor het eerst sinds 2015 en de duurdere ruwe olie zet druk op pomphouder­s om hun prijzen te verhogen.

De markt verwacht dat oliekartel OPEC zijn productieb­eperking ook in 2018 wil volhouden. Kroonprijs Mohammed bin Salman van OPEC-leider Saudi-Arabië meldde onlangs vanzelfspr­ekend bereid te zijn de sinds vorig jaar ingezette productiev­erlaging door te zetten om de prijs te laten stijgen. Tegelijker­tijd komen vraag en aanbod van de meest verhandeld­e ruwe olie in Europa en het Midden-Oosten dichter bij elkaar op de wereldmark­t. Daarnaast, aldus ING Research, houden momenteel de zorgen aan over inperking van olie uitvoer van velden die Koerden en Irakezen betwisten. Die kraan is tijdelijk dichter gedraaid. ING’s analisten zien ook dat steeds meer speculante­n zeer waarschijn­lijk voor langere tijd posities in future contracten hebben ingenomen. Die rekenen erop dat de olieprijs nog langer stand houdt en verder stijgt.

Het aantal speculatie­ve posities voor ICE Brent nadert hiermee volgens ING Research de recordstan­d van september dit jaar. De olieprijs stijgt hierop en drijft bovendien op de aangesterk­te dollar omhoog, zegt olieanalis­t Hans van Cleef van ABN Amro.Vooral ook omdat president Trump Fed-bestuurder Powell als opvolger van voorzitter Janet Yellen bij de Federal Reserve zou benoemen, wat de waarde van de greenback versterkte. Ook maken beleggers zich ook op voor een drietal bijeenkoms­ten. Het OPEC-kartel komt op 7 november met zijn vooruitbli­k van de wereldener­giemarkt, op 14 november meldt het Internatio­naal Energieage­ntschap hoe het tegen de toekomstig­e olievraag aankijkt, waaraan doorgaans meer gewicht wordt gehecht. Op 20 november vergaderen OPEC-leden voor de belangrijk­st bijeenkoms­t sinds vorig jaar. Van Cleef: “Ze zullen waarschijn­lijk bevestigen wat de markt nu al inprijst: dat de productieb­eperking komende kwartalen wordt doorgezet. Maar er is wat mij betreft al evenwicht tussen vraag naar olie en het aanbod, met nog minder productie zal dat de prijs alleen maar gaan ondersteun­en.” De vraag is hoeveel prijsstijg­ing er nog in het vat zit. Analisten wereldwijd gepeild door Bloomberg verwachten voor eind dit jaar gemiddeld een prijs van 60US dollars, met voor het eerste kwartaal van 2018 per vat van 150 liter alweer een lagere prijs, gemiddeld 59,40 US dollars.

Voor heel 2017 zou de prijs, alle schattinge­n bij elkaar opgeteld, niet boven de 58,83 US dollars komen. “Maar er zijn weinig redenen te bedenken waarom de prijs de komende tijd substantie­el naar beneden zou bewegen”, zegt onafhankel­ijk grondstoff­enexpert Gijs van Dam. “De weg is vanaf nu vooral omhoog. De echte stijging richting 100 US dollars per vat kan alleen maar lukken als er geopolitie­ke conflicten in het Midden-Oosten, bijvoorbee­ld rond Iran en Israël, gaan spelen.” (De Telegraaf.nl/Foto: businessin­sider.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname