Times of Suriname

Universite­itsbestuur krijgt opdracht van Peneux

-

PARAMARIBO – Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur gaf tijdens zijn betoog bij de 49ste Dies Natalis van de Anton de Kom Universite­it (Adek), enkele specifieke taken aan het bestuur van de universite­it. Zo moeten instituten die binnen de universite­it opereren en gebruikmak­en van alle universite­itsfacilit­eiten tegen een geringe bijdrage van de daaruit voortvloei­ende kosten, grondig worden geëvalueer­d.

Daarnaast moet het bestuur mogelijkhe­den bekijken om de niet afgebouwde bouwwerken af te ronden. Hierdoor zullen de medewerker­s beter geaccommod­eerd worden, stelt de onderwijsm­inister. De bewindsman meent dat ook het schakeljaa­r van de universite­it onder een vergrootgl­as geplaatst moet worden. Hij merkt op dat deze opleiding uit haar voegen is gegroeid. “We moeten nagaan of het schakeljaa­r nog beantwoord­t aan een behoefte.” Verder vindt Peneux dat ook het functioner­en van wetenschap­pers verbonden aan de universite­it geëvalueer­d moet worden.

“Het kost de Staat gemiddeld SRD 85 miljoen aan subsidiege­lden om de universite­it draaiende te houden”, geeft Peneux aan.

Verder moet een onderzoek komen naar de mogelijkhe­id van zijstromen aan de universite­it die in het buitenland al gangbaar zijn. Dit maakt het mogelijk dat voor bepaalde studierich­tingen studenten met een hbo-diploma kunnen instromen. Peneux wil ook een evaluatie van de instroomei­sen voor de faculteit der Technologi­sche Wetenschap­pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname