Times of Suriname

./0 PDJ RYHU 6LEHULs EOLMYHQ YOLHJHQ

-

$067(RD$0 - De dreiging van een sluiting van het 6iberische luchtruim voor .L0 is van de baan. De luchtvaart­maatschapp­ij heeft een akkoord bereikt met de Russische vrachtvlie­ger $ir %ridge Cargo $%C in het conflict over vertrek- en landingsre­chten op 6chiphol. $%C was recent zogeheten slots kwijtgeraa­kt op 6chiphol en was het daar niet mee eens. Het conflict daarover liep zo hoog op dat Rusland dreigde .L0toestell­en te weren uit het luchtruim boven 6iberis. Die sluiting zou zaterdag ingaan. .L0 vliegt over het gebied naar bestemming­en in het 9erre 2osten. 0inister Cora van 1ieuwenhui­zen van ,nfrastruct­uur had erop aangedrong­en dat .L0 en $%C rond de tafel zouden gaan voor een oplossing.

2ver de inhoud van de afspraken deden het ministerie en de 1ederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij geen uitspraken maar vermoedeli­jk komt het erop neer dat .L0 een deel van zijn slots overdoet aan $%C. 9an 1ieuwenhui­zen vindt niet dat de Russen chantage hebben gepleegd. ³(r is van Russische kant druk uitgeoefen­d op de .L0 en of je dat chantage wilt noemen ik zou dat zo niet noemen.´ De Russen hebben volgens haar geprobeerd hun belangen te verdedigen.

9oor het komende winterseiz­oen hebben verscheide­ne luchtvrach­tmaatschap­pijen geen of minder vertrek- en landingsre­chten gekregen voor 6chiphol dan waarop zij hadden gehoopt. Daarom bestaat er enige vrees dat ook andere vrachtvlie­gers zullen proberen nog een deal te sluiten.

Caroline Ditvoorst de onafhankel­ijke slotco|rdinator voor 6chiphol voorspelde een dergelijk scenario in het NRC. =e sprak daarbij van een knieval voor de Russen waarmee volgens haar een gevaarlijk precedent zou zijn geschapen.

9an 1ieuwenhui­zen ziet dat niet zo. De bewindsvro­uw wil gaan kijken hoe het systeem van landing- en startrecht­en voor maatschapp­ijen in elkaar zit en of er verbeterin­gen mogelijk zijn.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname