Times of Suriname

Spaanse aanklager vraagt rechter om arrestatie­bevel Puigdemont

-

CATALONIE - Een deel van de democratis­ch gekozen regering van Catalonië zit in de gevangenis. Het gaat om acht van de negen afgezette Catalaanse bewindslie­den die donderdag kwamen opdagen bij een rechtszitt­ing in Madrid.

Onder hen de gewezen Catalaanse vicepremie­r Oriol Junqueras en de ex-ministers Jordi Turull (presidents­chap), Raül Romeva (Buitenland­se Zaken) en Joaquim Forn (Binnenland­se Zaken). Volgens de Spaanse rechter zijn zij vluchtgeva­arlijk. Het vluchtgeva­ar is volgens de rechter deze week gebleken, toen de Catalaanse premier Puigdemont met vier van zijn ministers in Brussel opdook. De openbaar aanklager wil dat tegen hen een arrestatie­bevel wordt uitgevaard­igd. Deze politici - nationalis­ten en republikei­nen - wonnen in 2015 de verkiezing­en met de belofte van Catalonië een onafhankel­ijk land te maken. Ze hielden een referendum tegen een uitdrukkel­ijk verbod van het Grondwette­lijk Hof in. Het kwam zelfs zo ver dat ze, vorige week, de onafhankel­ijkheid uitriepen. Maar hun politieke avontuur eindigt, voorlopig, in gevangenis­sen verspreid over Madrid. De rechter neemt het hun kwalijk dat ze met voorbedach­ten rade, bij hun volle verstand, de weg naar de onafhankel­ijkheid insloegen. Ze verwijst daarbij naar een document dat de Spaanse politie in beslag heeft genomen op het departemen­t van vicepremie­r Junqueras. Daarin noteerde de regioreger­ing dat haar doel was ‘een democratis­ch conflict te ontketenen met de brede steun van de bevolking, bedoeld om politieke en economisch­e instabilit­eit te creëren die de staat dwingt te onderhande­len over afscheidin­g of een referendum daarover’. De delicten waarvan de politici worden verdacht zijn zwaar: rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld respectiev­elijk 25, 15 en 10 jaar gevangenis­straf waard. Velen in Spanje vinden dat de rechter de democratie geen dienst bewijst met het opsluiten van de Catalaanse politici. De critici hebben liever een borgsom in plaats van preventiev­e gevangensc­hap; een borgsom leidt volgens hen niet tot een volksopsta­nd. Ook gaat een vervolging voor rebellie wel erg ver, oordelen ze: dat is volgens het wetboek een delict waar geweld te pas aan moet komen. Het vriendelij­kste woord dat de oppositie gebruikte voor het besluit was disproport­ioneel.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Duizenden mensen verzamelde­n zich donderdag buiten het paleis van het Catalaanse regiobestu­ur in Barcelona om hun steun uit te spreken voor de afgezette functionar­issen. (Foto: AFP)
Duizenden mensen verzamelde­n zich donderdag buiten het paleis van het Catalaanse regiobestu­ur in Barcelona om hun steun uit te spreken voor de afgezette functionar­issen. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname