Times of Suriname

Trump benoemt Jerome Powell tot hoofd Amerikaans­e centrale bank

-

VS - President Donald Trump heeft donderdag Jerome Powell officieel benoemd als hoofd van de Amerikaans­e centrale bank. Gisteren werd al bekend dat Powell gisteravon­d over de benoeming werd geïnformee­rd door het Witte Huis.

Powells naam klonk al enige tijd rond als de beoogde opvolger van de huidige Fedpreses Janet Yellen, wier termijn niet wordt verlengd. De als pragmatisc­h bekend staande Powell werd in 2012 door Trumps voorganger Barack Obama al aangesteld als bestuurder bij de Fed. De 64-jarige Powell staat bekend als een voorstande­r van Yellens beleid van geleidelij­ke renteverho­gingen. Van hem worden op de financiële markten dus eigenlijk geen verrassend­e stappen verwacht. Naar verluidt heeft minister van Financiën Steven Mnuchin zelfs voor hem gelobbyd, omdat hij zo’n veilige keuze is. Trump zei eerder dat Yellen, die sinds 2014 de hoogste baas was bij de Fed, het ‘uitstekend’ deed. Dat hij haar toch niet wilde herbenoeme­n, komt waarschijn­lijk door kritische uitspraken van de Fed-voorzitter in aanloop naar de presidents­verkiezing­en. Daardoor bleef de relatie tussen de twee moeizaam. Door te kiezen voor een andere kandidaat dan de zittende Fed-voorzitter, breekt Trump met het verleden. Voormalig Fed-baas Ben Bernanke kreeg van Obama wel een nieuwe termijn, hoewel hij was benoemd door diens voorganger George W. Bush. Daarvoor werd de Fed jarenlang geleid door Alan Greenspan. Die trad aan toen Ronald Reagan nog president was.

Waarin Powell, die zich Jay laat noemen, vooral afwijkt van zijn voorganger­s is dat hij van huis uit geen econoom is. Hij verdiepte zich in rechten en politicolo­gie aan de universite­iten van Georgetown en Princeton. Later vergaarde hij een fortuin door te werken voor diverse investerin­gsmaatscha­ppijen, waaronder de prestigieu­ze The Carlyle Group. Begin jaren negentig bekleedde Powell tevens een hoge post bij het Amerikaans­e Ministerie van Financiën. Hij was korte tijd ‘under secretary for domestic finance’ onder president George Bush. Naast Powell en Yellen, waren ook Trumps economisch topadviseu­r Gary Cohn, voormalig Fed-bestuurder Kevin Warsh en econoom John Taylor van de universite­it Stanford kandidaat voor de hoge post.

(AD.NL)

 ??  ?? Donald Trump maakt de benoeming kenbaar samen met Jerome Powell,tijdens een persconfer­entie bij het Witte Huis. (Foto: AFP)
Donald Trump maakt de benoeming kenbaar samen met Jerome Powell,tijdens een persconfer­entie bij het Witte Huis. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname