Times of Suriname

De rol van een document in Palestijns-Israëlisch­e conflict

-

PALESTINA - Duizenden Palestijne­n demonstree­rden gisteren tegen een brief die honderd jaar geleden werd geschreven. De 67 woorden van de Brit Arthur Balfour vormden toen, met de kennis van nu, de basis voor de oprichting van Israël.

In Londen is het honderdjar­ige jubileum van de Balfour-declaratie de afgelopen avond gevierd met een diner. De Britse premier May had er de Israëlisch­e premier Netanyahu te gast. “Het was diplomatie­k schipperen voor May”, zegt correspond­ent Tim de Wit. In haar speech zei May dat ze trots is op “onze pioniersro­l” bij het ontstaan van Israël”. Tegelijker­tijd pleit de Britse premier voor een tweestaten­oplossing: Israël náást een volwaardig­e Palestijns­e staat.

De premier zegt zich ernstig zorgen te maken over de illegale nederzetti­ngen van Israël. Terug naar honderd jaar geleden. De Britten dachten toen vooral aan het winnen van de Eerste Wereldoorl­og, zegt historicus Roel Meijer. Financiële en politieke steun uit Joodse hoek was daarbij hard nodig. Het was het officiële teken van de Britse kroon dat het Joodse volk recht had op een eigen staat in het toenmalige mandaatgeb­ied Palestina. Met de toevoeging dat de rechten van de niet-Joodse bevolking gewaarborg­d moesten blijven.

Meijer ziet het als een strategisc­he verdeling van het op de Ottomanen veroverde gebied. “Het was de laatste stuiptrekk­ing van het Britse imperialis­me. Namelijk dat je met verschille­nde landen kunt doen wat je wilt.” De Fransen namen na de Eerste Wereldoorl­og bezit van Syrië en Libanon, de Britten van Irak, Jordanië en het mandaatgeb­ied Palestina. Joodse immigrante­n kwamen al vanaf eind negentiend­e eeuw vanuit Europa naar de regio, op de vlucht voor vervolging. Een vreedzame samenlevin­g van Joden en Palestijne­n bleek al in de jaren 20 lastig haalbaar. Het kwam geregeld tot confrontat­ies, waarbij soms honderden doden vielen.

(NOS.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname