Times of Suriname

“Suriname moet standpunt kenbaar maken”

-

PARAMARIBO - Het advies van Andre Misiekaba (NDP), dat Suriname het Economisch­e Partnersch­apsakkoord (EPA) met de Europese Unie (EU) niet moet ratificere­n, blijkt ook het advies te zijn die politici in andere ontwikkeli­ngslanden aan hun regering meegeven. De meeste Afrikaanse landen hebben aan de vooravond van de EU-Afrikatop een hard standpunt ingenomen en dit signaal kenbaar gemaakt aan Europa. De EU vraagt van het Caribisch Gebied, Afrika en de eilanden in de Stille Oceaan (ACP) om in 2018 hun markten open te gooien voor Europa.

In Suriname heeft de regering alsook het parlement nog geen formeel standpunt ingenomen, maar veel tijd is er niet meer om daarover te discussiër­en. Volgens Misiekaba houden de actuele ontwikkeli­ngen binnen de internatio­nale handel tussen de EU en ACP direct verband met het historisch­e verleden tussen de voormalige moederland­en en koloniën en hoe de relatie er toen was. “Het is goed dat wij dit vasthouden want iedereen die dacht dat de EU uit solidarite­it of gewetenswr­oeging vanwege de eeuwenlang­e uitbuiting dan wel uit tye poti de handelsvoo­rdelen gaf aan ACP. Ik hoor dat soort redenering­en nog wie dat nog denkt moet uit de slaap ontwaken”, zegt de permanente parlementa­ire vertegenwo­ordiger van Suriname van de ACPEU. “Wat EU betreft, ging het nooit om de ontwikkeli­ng van de ACP-landen, het ging altijd om de ontwikkeli­ng van Europa. De voordelen waren voor Europese bedrijven in de koloniën bestemd. Toen na de onafhankel­ijkheid van de koloniën vele van die bedrijven uiteindeli­jk in handen kwamen van de nieuwe zelfstandi­ge landen, zocht de EU naar manieren om de preferenti­ële regelingen te stoppen.”

Dit is ook de achterligg­ende gedachte bij de Afrikaanse landen in aanloop naar de EU-Afrikatop die eind deze maand gehouden wordt in Ivoorkust.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname