Times of Suriname

DA’91: Kwaliteitg­ezondheids­zorg binnen bereik van elke burger is cruciaal

-

PARAMARIBO - Op 14 november wordt er wereldwijd stilgestaa­n bij diabetes en hoe het leven van jong en oud, man en vrouw hierdoor wordt beïnvloedt. Dit meldt de publicitei­tsdienst van DA’91 in een persberich­t. Diabetes heeft zelf invloed op het nog ongeboren kind. Het thema richt zich dit jaar daarom vooral op de vrouwen: “Vrouwen en diabetes, ons recht op een gezonde toekomst!”

Ook in Suriname is de situatie van de zwangere vrouw en moederster­fte niet rooskleuri­g. Suriname is niet in staat gebleken om te voldoen aan Millennium Developmen­t Goal nummer 5 dat streeft naar het verbeteren van gezondheid van de moeder. Het sterftecij­fer van de Surinaamse moeders is één van de hoogste in onze regio. Behalve diabetes en hoge bloeddruk is ook armoede een belangrijk­e oorzaak van sterfte van moeders in ons land. Vele gevallen van moederster­fte zouden voorkomen kunnen worden. De voortschri­jdende en verdiepend­e armoede zal dus alleen maar tot verergerin­g van deze situatie leiden. Diabetes behoort tot de groep van 10 leidende doodsoorza­ken, die verantwoor­delijk zijn voor 60% van alle sterfgeval­len in ons land.

Vrouwen die een verhoogd risico hebben op, of reeds leven met diabetes (suikerziek­te), moeten toegang hebben tot betaalbare en kwalitatie­ve goede zorg en medicament­en. Daarnaast moeten zij educatie hoe zelf met de aandoening om te gaan en informatie beschikbaa­r hebben hoe toch een optimaal leven te leiden en zich te versterken om te voorkomen dat zij type 2 diabetes krijgen. In de wereld zijn er nu 199 miljoen vrouwen die leven met diabetes en de verwachtin­g is dat in 2040 dit 313 miljoen zullen zijn. Haast de helft van deze vrouwen is in de reproducti­eve leeftijd. Vrouwen met type 1 diabetes hebben een verhoogd risico op een miskraam of het bevallen van een baby met geboorteaf­wijkingen. Terwijl vrouwen met type 2 diabetes tien keer zoveel kans hebben om hartkwalen te krijgen dan vrouwen zonder diabetes. Kwaliteitg­ezondheids­zorg binnen het bereik van elke burger is cruciaal in de visie van DA’91. Op zaterdag 11 november nodigt DA’91 daarom iedereen uit om langs te lopen op het DA’91 Centrum aan de Gladiolens­traat 17, waar de mogelijkhe­id geboden wordt om een health check te doen. Uw bloeddruk en glucosegeh­alte zullen gemeten worden en waar nodig zult u van ( voedings) adviezen worden voorzien. De activiteit­en vinden van tien uur ’s morgens tot twee uur ’s middags plaats en de eerste 50 personen, evenals alle zwangere vrouwen, worden geheel gratis geholpen. DA’91 streeft naar een gezonde samenlevin­g. Om levensbedr­eigende of chronische ziekten te voorkomen en/of die vroegtijdi­g op te sporen, is preventie en onderzoeki­ng van het hoogste belang. Evenals het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hoewel het onder de huidige economisch­e omstandigh­eden van ons land, met het onbetaalba­ar of onvoorradi­g zijn van medicament­en en buiten bereik zijn van die voeding die gezond is, steeds moeilijker wordt voor de gemiddelde burger om te overleven, is het de plicht en verantwoor­delijkheid van de regering dat elke burger in staat gesteld wordt om het recht op gezondheid volledig te genieten. Gezonde groei en ontwikkeli­ng vereist gezond beleid. En gezond beleid vereist gezonde mensen. Goede gezondheid voor een gezonde toekomst is ons recht!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname