Times of Suriname

Gerechtsho­f wil deskundige­n horen in zaak Wilders

-

DEN HAAG - Het gerechtsho­f in Den Haag wijst het verzoek van de verdedigin­g om twee experts te horen in het ‘minder-Marokkanen’ proces tegen Geert Wilders toe. Ook zal het zelf een deskundige benoemen die onderzoek gaat doen naar het begrip vrijheid van meningsuit­ing.

Dat besloot het hof gisteren op verzoeken van Wilders advocaat Geert-Jan Knoops, die vorige maand naar voren zijn gebracht tijdens regiezitti­ngen.

Ook wil het hof dat het Openbaar Ministerie een proces-verbaal opmaakt waarin gedetaille­erd wordt uitgelegd hoe het aangiftetr­aject is verlopen tegen de PVV-leider. Dat moet duidelijk maken wie welke besluiten daarin heeft genomen en op welk moment. Zo wil het hof inspelen op de bewering van Wilders dat er mogelijk sprake is van afstemming tussen politie en OM en dat er sprake was van sturing van hogerhand

De experts die op verzoek van Knoops zullen worden gehoord, zullen in aanloop naar de inhoudelij­ke behandelin­g van de rechtszaak onderzoek doen naar de uitleg van onder andere het begrip ras in het Europees mensenrech­tenverdrag en het begrip maatschapp­elijk debat.

Het gaat om hoogleraar van het departemen­t rechtsgele­erdheid aan de universite­it van Utrecht, Tom Zwart en hoogleraar encycloped­ie van de rechtswete­nschap aan de universite­it van Leiden, Afshin Ellian. Het hof zal zelf ook nog een nader te noemen deskundige aanwijzen.

De andere onderzoeks­wensen werden afgewezen. Zo hoeven niet alle bijna 6.500 mensen te worden gehoord die aangifte hebben gedaan. Ook hoeft er geen lijst te worden gemaakt van mensen die waren betrokken bij de aangiftes.

Ook werd geen uitstel verleend voor het proces. Het hof bevestigde verder dat het proces tegen Wilders begint op 17 mei 2018. De politicus wordt vervolgd, omdat hij op 19 maart 2014 zijn aanhangers liet roepen dat ze ‘minder’ Marokkanen wilden. Eind 2016 werd de politicus veroordeel­d voor groepsbele­diging en het aanzetten tot discrimina­tie van Marokkanen.

(NU.nl/Foto: NRC)

 ??  ?? Het hof heeft bevestigd dat het proces tegen Geert Wilders op 17 mei 2018 begint.
Het hof heeft bevestigd dat het proces tegen Geert Wilders op 17 mei 2018 begint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname