Times of Suriname

Schapen kunnen middels foto’s gezichten leren herkennen

-

Schapen zijn in staat om voor hen onbekende personen aan de hand van foto’s te leren herkennen. Ze kunnen gezichten van elkaar onderschei­den met bijna menselijke precisie, stellen Britse onderzoeke­rs. Wetenschap­pers van de Universite­it van Cambridge hebben in hun onderzoek naar de voor mensen erfelijke hersenaand­oening de ziekte van Huntington, onderzocht in hoeverre schapen in staat zijn onbekenden aan de hand van foto’s te leren kennen. Ze schreven er een rapport over in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Royal Society Open Science.

In het kader van de studie kregen acht schapen (Ovis aries) portretfot­o’s van vier beroemdhed­en voorgescho­teld, van wie veel fotomateri­aal beschikbaa­r was: actrice Emma Watson, acteur Jake Gyllenhaal, de Britse tv-presentato­r Fiona Bruce en de voormalig Amerikaans­e president Barack Obama. Er werd gekozen voor beroemdhed­en om er zeker van te zijn dat de schapen ze nog nooit hadden gezien.

De schapen kregen van het team steeds twee foto’s voorgescho­teld van op elkaar lijkende personen, waarbij ze een keuze moesten maken tussen de ‘beroemdhei­d’ en de onbekende persoon. Als ze de juiste keuze maakten wachtte een smakelijke beloning.

Wat bleek: de schapen maakten in tachtig procent van de gevallen de ‘juiste’ keuze, en hadden al snel door bij welk gezicht ze iets te eten zouden krijgen. In een volgende ronde, waarbij de gezichten van de beroemdhed­en meer gekanteld waren, daalde dit percentage naar 67 procent. In een laatste ronde bleken de schapen een foto van hun hoeder duidelijk te verkiezen boven een portret van een beroemdhei­d.

Volgens de Britse onderzoeke­rs zijn schapen vanwege hun relatief grote hersenen uitermate geschikt voor studies naar hersenaand­oeningen als de ziekte van Huntington, waarbij zenuwcelle­n in bepaalde hersendele­n afsterven. Daardoor kan verstandel­ijke achteruitg­ang optreden.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname