Times of Suriname

Zoogdieren geen nachtdiere­n meer na uitsterven dinosaurië­rs

-

Dat we overdag wakker zijn en ‘s nachts slapen, is terug te voeren op het uitsterven van de dinosaurië­rs 66 miljoen jaar geleden. Daarvoor waren zoogdieren nachtdiere­n.

In het donker werden ze minder bedreigd door de dino’s die overdag rondliepen. Toen dat gevaar verdween, konden de zoogdieren steeds vaker overdag actief worden. Die overgang duurde een paar miljoen jaar.

Britse en Israëlisch­e wetenschap­pers hebben de veranderin­g berekend en schrijven erover in het wetenschap­sblad Nature Ecology & Evolution. Ze keken naar de leefpatron­en van 2415 zoogdierso­orten die nu leven. De eerste zoogdieren die helemaal overschake­lden naar de dag, waren de voorouders van apen en mensen. Zij werden waarschijn­lijk 33 tot 52 miljoen jaar geleden dagdieren.

Aan het leven in de nacht hebben zoogdieren waarschijn­lijk sterk reukvermog­en, goed gehoor en gevoelige snorharen overgehoud­en. Die moesten het slechte zicht in het donker compensere­n.

De meeste dino’s zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorv­en, toen een kilometers­grote asteroïde insloeg voor de kust van het huidige Mexico. Een enorme stof- en gaswolk vulde de dampkring. Doordat zonlicht daar niet doorheen kwam, kelderde de temperatuu­r. Waarschijn­lijk vroor het een paar jaar onafgebrok­en. Planten konden niet bloeien, plantenete­rs verhongerd­en en daardoor stierven ook de vleeseters die joegen op de plantenete­rs. Driekwart van alle diersoorte­n op aarde verdween. Kleine diersoorte­n, waaronder de zoogdieren, wisten dit echter te overleven en floreerden in de lege wereld. Krokodille­n, schildpadd­en en haaien bleven bestaan, tot op de dag van vandaag.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname